Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teroristička akcija

Indijska policija uhitila dvojicu povezanu s napadima u Mumbaiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indijska policija priopćila je da je uhitila dvojicu muškaraca osumnjičenih da su pomagali napadačima koji su izveli napade u Mumbaiju u kojima je ubijeno više od 180 osoba.

Viši policijski dužnosnik Javed Shahim kazao je da su ta dvojica desetorici napadača pribavila SIM-kartice za mobitele kojima su komunicirali tijekom terorističke akcije. 

Pročitajte i ovo Predao se mladić koji je napao političara u Dresdenu zaredali se napadi Mladić (17) koji je napao zastupnika predao se policiji: Političaru su polomljene kosti Mjesto napada terorizam u Australiji Tinejdžer izbo muškarca kuhinjskim nožem, ustrijelila ga policija

>> Napad u Mumbaiju bio je samoubilačka misija, Indija traži izručenje

>> Ubijeno 188, a ranjeno 313 osoba

>> 'Obučili su nas i izabrali za napad na Mumbai'

>> Indija: U seriji eksplozija najmanje 80 poginuli, napadači za taoce uzeli turiste

'Imena dvojica osumnjičenika su Tusif Rahaman i Šeik Muktar', rekao je inspektor Shamim.

'Tusif je kupio četrdesetak SIM kartica, od kojih je dvije najvjerojatnije dao teroristima', dodao je policajac. Njegov kolega je podrijetlom iz Kašmira, s područja čiji je indijski dio poprište islamističke separatističke pobune protiv suvereniteta New Delhija.

Indija koja uporno ističe da svi 'teroristi' dolaze iz Pakistana, predala je potonjem popis s imenima dvadesetorice osumnjičenika čije uhićenje i izručenje traži. Na tom je popisu više čelnika Lashkar-e-Tajbe (LeT), zabranjene islamističke skupine sa sjedištem u Pakistanu koja djeluje u Kašmiru.

New Delhi i Washington pripisuju atentate LeT-u koji tvrdi da se bori protiv indijske 'okupacije' Kamšira i protiv 'progona' 150 milijuna muslimana u Indiji.

Ovo su prva uhićenja vezana uz terorističke napade u Mumbaiju, osim jednog od napadača koji je uhićen tijekom same akcije.

Ukupno 188 osoba ubijeno je u napadima ekstremista a 313 ranjeno prošlog tjedna u Mumbaiju, prema podacima indijske policije.

Dva dana nakon napada u Mumbaiju zbog lažnog poziva Pakistan bio u stanju pripravnosti

Pakistan je svoje oružane snage stavio u najviši stupanj pripravnosti nakon što je osoba, predstavljajući se kao indijski ministar vanjskih poslova, 28. studenoga, samo dva dana nakon napada u Mumbaiju, prijetećim tonom telefonski razgovarala s predsjednikom Asifom Alijem Zardarijem, piše dnevni list Dawn.

Pakistan je nakon poziva 24 sata bio u stanju pripravnosti pazeći na znakove indijske agresije.

'Istina je', potvrdio je ze Reuters jedan diplomat vijest iz dnevnog tiska.Novine također pišu da je ista osoba koja je nazvala Zardarija, predstavljajući se kao ministar Pranab Mukharjee, također pokušao stupiti u kontakt s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice ali zbog posebnih provjera taj poziv nije bio proslijeđen. 

>> Indija uputila prosvjednu notu Pakistanu

>> Rastu napetosti između Indije i Pakistana

Ta je epizoda pokrenula intenzivnu diplomaciju zbog bojazni nekih svjetskih vođa da bi Indija i Pakistan mogle slučajno zaratiti.

Pokrenuta je istraga kako bi se otkrilo pozivatelja a za sada nije jasno da li je poziv upućen iz Indije ili Pakistana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene