Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planirali spektakularnu akciju

Napad u Mumbaiju bio je samoubilačka misija, Indija traži izručenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počinitelji napada u Mumbaiju bili su u 'samoubilačkoj misiji', izjavio je šef policije toga grada, dodavši kako policija 'raspolaže ozbiljnim dokazima da napadači dolaze iz Pakistana', prenijele su svjetske agencije. Indija je od Pakistana zatražila izručenje više od 20 najtraženijih bjegunaca kao znak dobre volje.

'Po našem mišljenju riječ je o samoubilačkoj misiji', kazao je Hassan Gafoor, dodavši kako je cilj akcije napadača bio 'organizirati spektakularnu akciju i ubiti što više ljudi'. 

Pročitajte i ovo Joe Biden nakon smrti vojnika Više od 30 ljudi poginulo u osvetničkim napadima SAD-a, čekaju se idući koraci: "Ovo je početak našeg odgovora" Američki borbeni zrakoplov oglasio se Biden Amerikanci počeli osvetničke napade na militante u Iraku i Siriji, pristižu prve vijesti o poginulima i ranjenima

Također je kazao kako su napadači - njih deset - stigli iz pakistanske luke Karači, nakon što su zatočili jednoga indijskog koćara. 

>> Ubijeno 188, a ranjeno 313 osoba

>> Indija uputila prosvjednu notu Pakistanu

>> 'Obučili su nas i izabrali za napad na Mumbai'

'Raspolažemo ozbiljnim dokazima da počinitelji stižu iz Pakistana', rekao je, dodavši kako je jedini član skupine koji je uhićen živ 'bez ikakve sumnje Pakistanac', prenosi France presse.

Visoki policijski dužnosnik je na pitanje novinara jesu li informacije iz novina prema kojima su američke i indijske tajne službe upozorile kako postoji mogućnost napada na neka mjesta u Mumbaiju, poput primjerice velikih hotela, odgovorio potvrdno. 

On je kazao kako je policija 'nakon napada na hotel Marriott u Islamabadu 20. rujna, bila upozorena da bi na sličan način u dogledno vrijeme mogli biti napadnuti i hoteli poput Taja'.
 
Dodao je da istraga napreduje dobro te da Indija razmjenjuje informacije s drugim stranim tajnim službama, posebno s američkim FBI-jem.

I visoki dužnosnik američke administracije koji je želio ostati anoniman za AP je izjavio kako je Bushova administracija upozorila Indiju da teroristi pripremaju napade na neka mjesta u gradu s mora, prije prošlotjednih brutalnih napada na Mumbai. 

Neimenovani dužnosnik nije govorio o pojedinostima vezanim za američko upozorenje indijskim kolegama, no potvrdio je da je Washington informaciju o mogućim napadima proslijedio.

Drugi američki visoki dužnosnik iz State Departmenta je za Reuters kazao kako bi za napade u Mumbaiju mogla biti odgovorna skupina čije je sjedište jednim dijelom ili možda u cijelosti smješteno u Pakistanu. 

'Puno je razloga koji nas navode na zaključak da je riječ o skupini, čija je baza na pakistanskom teritoriju', rekao je anonimni dužnosnik, na marginama sastanka NATO-ovih ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, ne želeći otkriti izvor informacija.

Indija od Pakistana traži izručenje 20 najtraženijih bjegunaca 

Obje strane u utorak pokušavaju smanjiti napetosti nastale nakon prošlotjednih napada u Mumbaiju, neposredno prije posjeta američke državne tajnice Condoleezze Rice koja će u Indiju doputovati u srijedu.

Indijski ministar vanjskih poslova Pranab Mukherjee izjavio je kako njegova zemlja ne razmatra mogućnost vojne akcije, no kasnije je upozorio da je mirovni proces, koji je između dviju zemalja počeo 2004., u opasnosti ukoliko Pakistanci ne počnu vrlo odlučno djelovati. Njegov pakistanski kolega ponudio je suradnju u zajedničkoj istrazi, kako bi se ušlo u trag militantima odgovornim za trodnevno divljanje u Mumbaiju u kojemu su poginule 183 osobe.

Indijske optužbe, prema kojima je Pakistan ponovno pustio da napade počine militanti s pakistanskog teritorija, uzrokovale su napetosti i mogle bi pokvariti sve bolje odnose između dviju zemalja - nuklearnih sila.

Indija je nakon nekoliko godina ponovno podnijela zahtjev za izručenjem 20 najtraženijih bjegunaca za koje se vjeruje da se skrivaju u Pakistanu, poslavši prosvjednu notu, koja je u ponedjeljak uručena Visokom pakistanskom povjereniku u New Delhiju Shahidu Maliku, rekao je novinarima ministar Mukherjee.

Dužnosnici tvrde da se na indijskom popisu, među ostalima nalaze i imena Dwooda Ibrahima, vođe mumbajskog podzemlja te Maulana Masooda Azhara, pakistanskog muslimanskog klerika, svojedobno oslobođenog iz indijskog zatvora u zamjenu za putnike jednog otetog zrakoplova.

Indija za sada ne razmatra mogućnost vojnoga odgovora, no namjerava poduzeti mjere zaštite teritorijalnog integriteta, rekao je ministar za indijsku NDTV.

'Ne namjeravamo prekidati mirovni proces. Ako se druga strana ne uhvati ukoštac s problemom, postat će vrlo teško normalno raditi, a to se odnosi i na mirovni proces', rekao je Mukherjee.

Rice, koja će u srijedu doputovati u službeni posjet Indiji, pokušat će utjecati na smanjenje napetosti nakon napada u Mumbaiju, jer bi ono moglo ugroziti nastojanja Amerikanaca da se zajedničkim snagama duž pakistansko-afganistanske granice suprotstave militantima.

Pakistanski ministar vanjskih poslova šah Mehmood Qureshi izjavio je kako Pakistan želi dobre odnose s Indijom te da nije dobar trenutak za 'okrivljavanja, zajedljiva bockanja i optužbe'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene