Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijet osuđuje napade

Indija: U seriji eksplozija najmanje 80 poginuli, napadači za taoce uzeli turiste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema posljednjim izvješćima policije u pucnjavi i eksploziji granate u indijskom financijskom središtu Mumbaiu ubijeno je najmanje 80 osoba, a 250 ranjeno.

Lokalne televizijske postaje i CNN/IBN izvijestili su da napadači u hotelu Taj Mahal drže taoce iz zapadnih zemalja.

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Napeto stanje Na nišanu Irana još jedna zemlja: Poručili su da ih pomno prate Supernova music festival - 2 7. listopada UN istražuje napad na Izrael koji je pokrenuo rat: "Dok sada razgovaramo, Hamasovi teroristi siluju i zlostavljaju izraelske žene"

Jedan svjedok indijskoj televiziji je rekao kako su napadači u Mumbaiju tražili državljane Velike Britanije i SAD-a. 

'Tražili su bilo koga tko ima britansku ili američku putovnicu. Htjeli su strance', rekao je televiziji NDTV svjedok iz hotela Taj Mahal. Svjedok je rekao da je iz Londona i da je u Indiji na poslovnom putu. 

'Imali su bombe. Došli su iz restorana i odveli nas uz stepenice. Mladići, stari možda 20-25 godina. Imali su dva pištolja', rekao je svjedok.

>> U terorističkom napadu poginulo najmanje 55 ljudi

Indijska televizija javila je i da je u napadima ubijen Hemant Karkare, zapovjednik antiterorističke jedinice policije u Mumbaiu.

Izvješća govore o pucnjavi u nekoliko dijelova grada, na najmanje 9 mjesta, među kojima glavni kolodvor, luksuzni hoteli, restorani i kino. 

'Čini se da je riječ o terorističkom napadu, na udaru napadača su brojna mjesta', rekao je dužnosnik policije A.K. Sharma lokalnoj televiziji.

Policija je rekla da su se na meti napadača našli luksuzni hoteli Taj i Oberoi a televizijske su postaje prikazale predvorja u plamenu u tim hotelima. Vladin dužnosnik postaji CNN-IBN rekao je da je u dva hotela u tijeku obračun te da je stanje teško. Televizijske postaje prikazale su snimke na kojim se vidi evakucaija osoba iz hotela Oberoi a u prvim satima nakon ponoći u Mumbaiju su odjeknule nove eksplozije.

Načelnik policije indijske države Maharashtra A. N. Roy izjavio je da su napadači pucali iz automatskog oružja ne birajući mete i koristili granate i dodao da se još uvijek skrivaju u nekim zgradama. 

'To su teroristički napadi na najmanje devet mjesta', rekao je televiziji NDTV.

Pozivajući se na dužnosnike indijske željeznice, lokalna televizija NDTV objavila je da je poginulo više desetaka ljudi na glavnoj željezničkoj postaji u Mumbaiu i u četvrti Colaba, gdje su bili pogođeni hoteli Oberoi, Taj i Trident, kao i lokalni kino-centar i bolnica. U blizini glavnog kolodvora u Mumbaiu eksplodirala je i jedna granata, izvijestila je policija.

Prema službeno nepotvrđenim informacijama, krizni štab vlade razmatra hitno slanje vojske na ulice Mumbaia.

Vojska ulazi u hotel s taocima, Deccanski mudžahedini preuzeli odgovornost

Posebne jedinice indijske vojske ušle su u luksuzni hotel Oberoi u Mumbaiu gdje teroristi drže taoce, javila je indijska televizija CNN/IBN.

Za seriju napada po Mumbaiu odgovornost je preuzela organizacija koja sebe naziva 'Deccanski mudžahedini', objavila je televizija. Naoružani napadači zabarikadirali su se u hotelima Oberoi i Tai gdje drže zasad nepoznat broj talaca, među kojima i strane turiste. 

Dosad nepoznata ili vrlo slabo poznata organizacija poslala je e-mail indijskim medijskim kućama preuzimajući odgovornost za napade u financijskom središtu Indije Mumbaiu.

Washington, London i EU osudili napade, Bush prati stanje

Sjedinjene Države, Velika Britanija i EU osudile su teroristički napad u indijskom financijskom središtu Mumbaiju.

Sjedinjene Države snažno su osudile niz napada koji su, kako se čini bili usmjereni na turiste i priopćile kako je predsjednik George Bush obaviješten o stanju te da Sjedinjene Države prate situaciju s taocima koje napadači drže.

'Sjedinjene Države snažno osuđuju terorističke napade koji su se dogodili u Mumbaiju, u Indiji. Pozorno pratimo stanje i spremni smo pomoći indijskim vlastima u djelovanjima glede ovog užasnog niza napada', rekao je glasnogovornik State Departmenta Robert Wood.

Izjavo je kako u ovom trenutku State Department nema vijesti prema kojima bi među žrtvama napada bilo državljana SAD-a. 

'Predsjednik Bush obaviješten je o situaciji', rekao je glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti u Bijeloj kući Ben Chang.

Bijela kuća posebno je istaknula kako prati stanje s taocima koje napadači u Mumbaiu drže u dva hotela, Oberoi i Tai.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband je 'bezrezervno osudio' napade u Mumbaiju i rekao da će Velika Britanija i Indija nastaviti zajedničke napore u suprotstavljanju terorističkim akcijama. Downing Street je priopćio da je i britanski premijer Gordon Brown obaviješten o situaciji.

Europska Unija osudila je napade, a u priopćenju francuskog predsjedništva navodi se kako se 'na isti način osuđuje i uzimanje talaca koje otmičari još drže u hotelima u Mumbaiu'. 

Trenutno se u Mumbaiu nalazi izaslanstvo Europskog parlamenta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene