Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednički izbori

Filipini: 14 mrtvih u izbornim sukobima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Održavanje općih izbora na Filipinima zasjenjeno je tehničkim problemima koji su birače prisilili da satima u dugim redovima čekaju pred izbornim mjestima, a došlo je i do nasilja u kojemu je smrtno stradalo 14 osoba.

Žalbe uložene zbog problema s kompjutorima prisilile su izborno povjerenstvo da izborni dan produlji za jedan sat. Četiri su osobe izgubile život u dvama odvojenim izgredima povezanim s izborima koji se održavaju na Filipinima i na kojima će birači izabrati nasljednika predsjednice Glorie Arroyo, objavile su vlasti.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Filipine Usred noći Potres jačine 6,8 pogodio Filipine: Procjenjuje se mogućnost tsunamija Slika nije dostupna Stradali u borbama U 24 sata na istoku Ukrajine ubijeno 7 vojnika, 33 ranjena

Tri su osobe ubijene, a deset je ranjeno u upadu policije u izborni stožer kandidata na lokalnim izborima u južnoj pokrajini Zamboangi Sibugay, u ponedjeljak u zoru, izjavio je glasnogovornik vojske, satnik Arnold Gasalatan. Nije poznato zašto je policija upala u izborni stožer. Vojska je zauzela položaj na tom području u očekivanju istrage, dodao je satnik.

Također na jugu ove otočne zemlje koju razdiru i separatistički sukobi, u ponedjeljak prije otvaranja birališta ubijen je viceguverner pokrajine Sjevernog Cotabata. Ubijen je iz zasjede koju su mu najvjerojatnije postavili pristaše suparničkog kandidata, izvijestila je policija.

Pet osoba ubijeno je dan ranije u izgredima povezanim s izborima. Na izborima će 50 milijuna Filipinaca birati nasljednika Glorie Arroyo, a najviše izgleda za pobjedu ima Benigno Aquino. Filipinci biraju i 250 zastupnika, 12 od 24 senatora i više od 17.000 lokalnih i pokrajinskih zastupnika.

Predviđen odaziv od 80 posto

Birališta, na kojima su se već formirali redovi, otvorila su se u ponedjeljak u 7.00 sati po mjesnom vremenu (01.00 sat po srednjoeuropskom), a trebaju se zatvoriti u 18.00 sati, nakon predviđenog odaziva od 80 posto. Ime pobjednika trebalo bi se objaviti u ponedjeljak navečer u Manili. Benigno Aquino je sin bivše predsjednice Corazon Aquino i Benigna 'Ninoyja' Aquina, ubijenog u atentatu, koji su 1980-ih omogućili dolazak demokracije na Filipine nakon vladavine Ferdinanda Marcosa.

Dvojica njegovih glavnih suparnika su bivši predsjednik Joseph Estrada (73) i magnat na području trgovine nekretnina Manny Villar (60). Uz predsjednika, na ovim se izborima bira i oko 17.000 gradskih vijećnika. Opće izbore već uobičajeno prate krvavi sukobi u ovoj zemlji u kojoj je nagomilana velika količina oružja i u kojoj mjesni političari imaju svoje privatne postrojbe. Tako je u nedjelju u 'izbornom' obračunu ubijeno pet osoba u unutrašnjosti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene