Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Mogući scenariji

Evo što za budućnost Grčke znači 'NE'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zatvorena su birališta u Grčkoj.

Zatvorena su birališta u Grčkoj, a nakon 90 posto prebrojenih glasačkih listića, 61,44 posto glasova ide u korist 'ne'. Detaljne rezultate možete pratiti OVDJE.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka Merkel, Juncker emotivno BIT ĆE IZGUBLJENA 'Ako propadne euro, propast će i Europa' Slika nije dostupna Ozbiljne poruke iz Grčke Grčki parlament odobrio referendum - 'Dostojanstvo naših ljudi nije igra'

I prije referenduma nagađalo se o potencijalni scenarijima, a evo što bi 'ne' moglo značiti za budućnost Grčke.

Po mišljenju mnogih promatrača, "ne" bi moglo značiti "skok u nepoznato", s mogućom gospodarskom olujom u Grčkoj, čija bi snaga i rezultat ovisili o stajalištu njezinih europskih partnera.

"U slučaju da kažu 'ne', situacija bi bila složenija", rekao je ranije Olivier Passet: "Cipras bi bio osnažen, dakle politička kriza u Grčkoj bi se smirila. Ali na razini euroskupine bilo bi jako teško."

Bi li grčki partneri pristali na nastavak pregovora? Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker to čini se ne želi i rekao je kako smatra da će "ne" značiti "ne" Europi. Aleksis Cipras pak vjeruje da bi to izvršilo "snažan pritisak" kako bi se postigao "bolji sporazum".

U slučaju potpunog raskida, teško da bi ECB mogao nastaviti opskrbljivati grčke banke svježim novcem pa bi one bankrotirale.

Da bi ih dokapitalizirala, vlada bi mogla uvesti neku paralelnu valutu, zadužnice. No ona bi brzo izgubila na vrijednosti. Tada bi slijedila galopirajuća inflacija. Štediše bi izgubile svoju ušteđevinu, a Grčka, de facto izvan eurozone, bi utonula u kaos.

Bi li Europljani dopustili da jedna država tako propadne, a da ne reagiraju?

Vivien Pertusot, znanstvenica s Francuskog instituta za međunarodne odnose, smatra da je to malo vjerojatno zbog političkih i ekonomskih rizika za cijelu eurozonu.

Atena i njezini vjerovnici možda bi mogli tada pokopati svoje razlike i pronaći zajednički jezik. "Kakav god bio rezultat referenduma, u ponedjeljak će biti postignut dogovor, u to sam u potpunosti i apsolutno uvjeren", rekao je u subotu Varufakis.

"Europljani će se u tom slučaju morati dogovoriti o čemu će pregovarati, što neće biti jednostavno", napominje Pertusot. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene