Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal trese Britaniju

Engleska crkva traži oduzimanje vatikanskog odličja Savileu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik rimokatoličke crkve u Engleskoj pismeno je zapitao Vatikan može li se pokojnom BBC-jevom voditelju Jimmyju Savileu oduzeti vatikansko odličje zbog njegove uloge u skandalu seksualnih zlostavljanja, objavio je glasnogovornik crkve u subotu.

Westminsterski nadbiskup Vincent Nichols Svetoj Stolici pisao je u svijetlu "duboko šokantnih" navoda i "dubokih patnji" žrtava zlostavljanja, rekao je nadbiskupov glsnogovornik. Nadbiskup je pisao nadležnom uredu Svete Stolice sa zahtjevom da se ispita može li se nešto učiniti glede Savileovog vatikanskog odličja", rekao je glasnogovornik dodavši da je pismo poslano prošlog tjedna. "Iako moramo čekati ishod policijske istrage, optužbe su duboko šokantne", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šokantan izvještaj SKANDAL BBC zataškavao zlostavljanje 1.000 djece u svojim studijima Slika nije dostupna Jutros uhićen Treće uhićenje u Britaniji u istrazi o Savileovim nedjelima

>> Voditelj BBC-ja seksualno je zlostavljao čak 300 žrtava?

Vatikansko priznanje koje je primio Saville, Red svetog Grgura Velikog, dodjeljuje osobno Papa, namijenjeno je laicima i vojsci, a uveo ga je 1831. godine papa Grgur XVI. List The Daily Telegraph prvi je objavio da je Savileu viteško odličje dodijelio papa Ivan Pavao II. 1990. godine za humanitarni rad.

Jimmy Savile bio je katolik aktivan u humanitarnim inicijativama, a umro je prošle godine u dobi od 84 godine. Navodi da je Savile, koji je bio jedan od glavnih BBC-jevih voditelja, desetljećima zlostavljao mlade djevojke uzdrmali su britansku javnu televiziju. U četvrtak je policija objavila da ga je do sada prijavilo oko 300 žrtava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene