Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jiri Rusnok

Češka u političkoj krizi: Može li novi premijer dobiti podršku parlamenta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Češke Republike Miloš Zeman za novog je predsjednika vlade te države imenovao ekonomista Jirija Rusnoka. S obzirom da će on teško dobiti podršku u parlamentu, politička kriza nakon ostavke Petra Nečasa se nastavlja.

Češki predsjedik Miloš Zeman u utorak je na dužnost predsjednika češke vlade imenovao ekonomista Jirija Rusnoka, potaknuvši na taj način sukob s dosadašnjim koalicijskim strankama koje su se zalagale za vlastitog kandidata.

Pročitajte i ovo Dmitar Kovačevski Predstavljeno novo vodstvo Sjevernomakedonski premijer na odlasku: "Funkciju premijera obnašao sam odgovorno i predano" Slika nije dostupna Formira se nova vlast Dao ostavku: Premijer poslao pismo predsjedniku u bolnici

>> Češki premijer zbog fatalne pomoćnice PODNIO OSTAVKU!

Rusnok je u razdoblju od 2001. do 2003. obnašao dužnost ministra industrije, a na mjestu predsjednika vlade zamijenit će Petra Nečasa koji je prošli tjedan podnio ostavku nakon što je zbog korupcije, primanja mita i zloupotrebe moći uhićena jedna od njegovih najbližih suradnica Jana Nagyova i još nekoliko osoba.

Imenovanje 52-godišnjeg Rusnoka, smatraju promatrači, produljit će političku nestabilnost u ovoj državi središnje Europe, budući da ga koalicija desnog centra koja je dosad bila na vlasti ne podupire, što znači da bi mogao ostati bez potrebnog broja glasova u parlamentu.

Zeman je rekao kako će Rusnokova glavna zadaća biti priprema proračuna za 2014. Prvi ljevičarski premijer koji je pobijedio na predsjedničkim izborima održanim u siječnju odbacio je prijedlog koalicije da se na premijersku dužnost postavi predsjednica parlamenta Miroslava Nemcova.

U skladu s češkim ustavom predsjednici imaju pravo imenovati predsjednike vlade, no tradicionalno su to dosad obavljali u suradnji s političkim strankama u parlamentu.

Zamjenik čelnika stranke TOP09 iz vladajuće koalicije koja je dosad bila na vlasti Miroslav Kalousek smatra kako Rusnokov kabinet nema izgleda te da ne može proći na parlamentarnom glasovanju o povjerenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene