Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Borisov tijesno vodi

Bugarska: Konzervativci vode, ali nemaju većinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarska konzervativna stranka GERB bivšeg premijera Boika Borisova, koji je odstupio u zimi pod pritiskom ulice, tijesno vodi u nedjelju navečer na prijevremenim parlamentarnim izborima, prema izlaznim anketama.

GERB je dobio između 30,3 i 33 posto glasova, a glavna suparnička Socijalistička stranka (PSB, bivši komunisti) između 25,3 i 27,1 posto glasova, prema podacima pet instituta za ispitivanje javnog mnijenja.

Pročitajte i ovo Poplave u Grčkoj Poplave na jugoistoku Europe VIDEO Oluja poharala Europu, sedmero mrtvih: Dizali su se valovi od dva metra, a bujica je nosila automobile u more Poplava u Bugarskoj - 1 Proglašeno izvanredno stanje Potop u Bugarskoj i Turskoj: Broje mrtve i nestale, gradovi i otoci u vodi

>> Bugarsku trese skandal s ilegalnim glasačkim listićima

Ostanu li takvi rezultati, to će biti prvi put u Bugarskoj da je jedna je stranka pobijedila na dvama uzastopnim izborima nakon kraja komunističkog režima prije 23 godine.

Ako budu potvrđeni, ti rezultati ipak neće omogućiti parlamentarnu većinu konzervativcima, a zbog intenziteta sukoba u predizbornoj kampanji, čini se da će uspostava koalicije biti jako težak zadatak. Izborno povjerenstvo djelomične će rezultate objaviti u ponedjeljak ujutro.

Još su dvije stranke su prešle prag od 4 posto potreban za ulazak u parlament, koji ima 240 mjesta. To su Pokret za prava i slobode (stranka turske muslimanske manjine), koja je dobila oko 10 posto glasova te nacionalistička i ksenofobna stranka Ataka s između 7,3 i 8,5 posto glasova. Te dvije stranke nikad nisu bile u nekoj koaliciji niti su ikad podržale istu vladu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene