Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Napad na institucije'

Budimirova stranka: Uhićenje politički motivirano

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka pravde i povjerenja (SPP) na čijem je čelu predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir u subotu je osudila njegovo uhićenje uz tvrdnje kako je riječ o politički montiranom procesu.

U priopćenju koje je dostavljeno medijima u BiH predsjedništvo SPP-a tvrdi kako je Budimir zapravo priveden jer nije želio na protuzakonit način potpisati odluku o rekonstrukciji sadašnje federalne vlade.

Pročitajte i ovo Rudnik Mramor Zatočen jedan radnik Zbog ignoriranja radnika došlo do nesreće u rudniku: "Naši vapaji su godinama isti, radimo u skučenom prostoru" Potres Osjetio se i u Italiji Snažan potres s epicentrom kod Slunja zatresao Hrvatsku i BiH: "Jako je grunulo i dobro zatreslo"

>> VIDEO Tužiteljstvo potvrdilo: Budimir je uhićen, osumnjičen je za primanje mita

"Trenutak u kojem je i kako je izvedena (policijska) akcija jasno govore kako je riječ o napadu na institucije Federacije BiH i izazivanje novog nereda u Federaciji BiH u čemu je možda imao utjecaja i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jer upravo njemu najviše i odgovara nered u Federaciji BiH s obzirom da nitko osim američkog veleposlanika u BiH (Patricka Moona) nije razotkrio Dodikovu politiku odlučivši sa njim više i ne komunicirati", stoji u priopćenju.

Iz Budimirove stranke poručju kako je on dokazao da je domoljub i ukoliko mu se nešto i stavlja na teret treba danas biti pušten braniti se sa slobode.

Iz SPP-a podsjećaju kako se Budimira navodno tereti da primanje mita od 47 tisuća konvertibilnih maraka (23,5 tisuća eura) dok se Dodika teretilo za pronevjeru 100 milijuna KM (50 milijuna eura) a nikada ga se nije privodilo, a slično je bilo i u slučaju optužbi na račun predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatka Lagumdžije ili predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića.

Uhićenje Budimira odgađa rješavanje krize vlasti u Federaciji BiH

Uhićenje predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira uvjetovat će odgodu nastojanja da se riješi kriza vlasti u tom entitetu, potvrđeno je u subotu u Uredu visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH (OHR) u Sarajevu. Visoki predstavnik Valentin Inzko ovog je tjedna posredovao u pokušajima da se riješi pitanje imenovanje sudaca Ustavnog suda FBiH što ovisi o prijedlogu koji mora potpisati Budimir, koji je jedini ovlašten za to.

Očekivalo se da on to učini do novog sastanka koji je trebao biti održan 30. travnja. "Zbog novonastale situacije taj sastanak je odgođen", kazao je glasnogovorik OHR-a Mario Brkić dodajući kako se za sada ne može predvidjeti što dalje.

Popuna federalnog ustavnog suda nužna je kako bi se on mogao očitovati o zahtjevima za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog kojih je blokirano donošenje nekih važnih odluka u entitetskom parlamentu. Jedna od njih odnosi se i na stupanje na snagu odluke o izglasavanju nepovjerenja sadašnjoj vladi FBiH u čijem su sastavu ministri iz stranaka koje su u proteklim mjesecima prestale biti koalicijski partneri.

Socijaldemokratska partija (SDP) raskinula je još 2012. godine koaliciju sa Strankom demokratske akcije (SDA) no nije uspjela u nakanama da nakon sklapanja novog savezništva sa HDZ BiH, HDZ 1990. i Savezom za bolju budućnost (SBB) smijeni ministre iz redova SDA, Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB).

Zastupnici iz reda SDP-a, dva HDZ-a i SBB-a u veljači su u federalnom parlamentu izglasali nepovjerenje sadašnjoj vladi FBiH no stupanje na snagu te odluke spriječila je SDA pozivajući se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Po ustavu, o tome je li nekim zakonom ili odlukom narušen vitalni nacionalni interes nekog naroda pravorijek donosi posebno vijeće pri ustavnom sudu.

To vijeće međutim ne može zasjedati jer nema kvoruma zbog činjenice da su u sudu upražnjene dvije pozicije namijenjene Bošnjacima. Suce bira entitetski parlament no on to može učiniti isključivo na temelju prijedloga predsjednika Federacije BiH. Dok se ne riješi Budimirov status nakon istrage koju je protiv njega zbog korupcije otvorilo Tužiteljstvo BiH postupak imenovanja sudaca ustavnog suda ostat će blokiran pa će se time nastaviti i sadašnja kriza vlasti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene