Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gledanje istini u oči

'Mi smo krivi za čitavu generaciju mladih džihadista'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski stručnjak za pojavu čitave generacije mladih džihadista u Velikoj Britaniji, ne krivi samo propovjednike terorizma, već i političare te vođe manjinskih zajednica.

Britansko društvo, njegova politička klasa i vođe lokalnih zajednica moraju snositi dio odgovornosti i krivnje za džihadističku generaciju mladih muškaraca i žena, koji se pridružuju terorističkoj organizaciji Islamske države, istaknuo je za Independent Afzal Amin, bivši viši časnik Udruženja Muslimanskih oružanih snaga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Profesionalci SAS razbio džihadističku zasjedu, specijalac sačmaricom ubio šestoricu Slika nije dostupna Komentar sa Zapada ISIS MORA NESTATI 'Očajna vremena traže očajne mjere. Dovedite Putina!'

Amin je bio bivši ratni strateg i vojni savjetnik za pridobivanje "srca i umova" ljudi u Afganistanu. On tvrdi da su mladi Britanci u gradovima unutrašnjosti Velike Britanije ostali lišeni političkog izbornog prava te razočarani imamima i drugim vođama lokalnih manjinskih zajednica.

FOTO Jesu li britanske obavještajne službe 'na tragu' ubojici Jamesa Foleyja

Amin, koji je inače i član konzervativne stranke isto tako poziva na slanje kopnene vojske u irak, ističući da britanska vojska, s godinama iskustva u antipobuinjeničkim ratovima na Bliskom istoku, ima sposobnost poraziti ISIS.

Asad nije opcija

Isto tako se slaže sa stavom britanskog ministra vanjskih poslova Phillipa Hammonda da se Velika Britanija ne treba sad udružiti sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom, unatoč tome što su britanski militanti Islamske države oteli i zvjerski smaknuli američkog novinara Jamesa Foleyja u Siriji.

Amin je 11 godina služio u vojsci i prošao kroz tri ture u Afganistanu - u Helmandu, Kabulu i Kandaharu. Na svojoj posljednjoj turi 2012. godine, bio je satnik i strateg koji je savjetovao američke generale oko strategije gašenja sukoba kroz angažiranje s civilnim društvom i prijenos vlasti.

On je pozvao i na stvaranje posebne radne skupine, koju bi činili stručnjaci iz vlade, religijskih zajednica, civilnog društva te i samih mladih muslimana, kako bi se "porazile koherentne poruke međunarodnih terorista koji su oteli religiju u svrhu svojih ciljeva".

YouTube slava terorista kao oblik pobune

Posebno je stavio naglasak na mlade muslimane u Britaniji, istaknuvši kako su ostavljeni i zapostavljeni od strane društva i politike, bez mogućnosti pravog izbora.

"Oni se tad okreću toj bandi razbojnika ogrnutoj lažnom verzijom islama, a to nije njihova krivnja. To je naša krivnja: mi koji predstavljamo društvo u kojem su rođeni, pohađali škole, odgajani i u kojem su stasali u svoju mladost i odraslu dob. Mi smo zakazali prema njima a bilo kakva uspješna prognoza mora biti bazirana stoga na preciznoj dijagnozi bolesti", pojasnio je Amin.

"Oni su se pobunili protiv svega što im je poznato, ali umjesto mohikanki ili piercinga po licu, oni su se odlučili na YouTube slavu postajanja svjetski traženih terorista u ratu sa supersilom koju predstavlja SAD", dodaje Amin.

Naglasio je kako mladim muslimanima koji su se priklonili ISIS-u džihadistička predaja odgovara na pitanja koja oni postavljaju, dok na ta ista pitanja imami odgovaraju propovjedima ili s još više religionizma. Islamska država im pruža priliku da naprave nešto stvarno, uzbudljivo i duhovno osvježavajuće, smatra Amin.

Mlade muslimane ponovno uključiti u politiku

Rješenje vidi u drugačijem pristupu prema manjinama.

"I Velika Britanija i Irak trebaju zauzeti demokratičniji pristup prema manjinskim grupama. Uključivanje u politiku zahtijeva od države i građana da uđu u simbiotsku vezu. Alternativa tome je tiranija ili anarhija", smatra Amin.

Što se slanja vojske u Irak tiče, kao i borbe protiv džihadističkih militanata, on tvrdi da se Britanci s pravom pribojavaju tog sukoba, poučeni ranijim iskustvima, ali da bi Zapad svejedno trebao to učiniti.

"Vjerujem da je NATO izgubio petlju. Jedan od glavnih principa rata jest slomiti volju neprijatelja i njegovu koheziju. Čini se da su u određenoj mjeri talibani i irački pobunjenici to napravili nama. Gubitak života za obje strane je bio velik, no niti blizu ipak ranijim velikim sukobima, poput Sovjeta u Afganistanu, Vijetnama ili dva svjetska rata", ističe Amin.

Za njega nema dvojbe i na prvi poziv da se vrati u žarište sukoba, Amin bi se odazvao.

"Spreman sam dragovoljno otići tamo i boriti se protiv terorizma. Vrijednosti koje njegujemo i zemlja kojoj pripadamo vrijede previše da ne bi sad istupili naprijed", zaključuje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene