Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krug se sužava

FOTO Jesu li britanske obavještajne službe 'na tragu' ubojici Jamesa Foleyja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanske vlasti u potrazi su za otkrivanjem identiteta ubojice s video snimke smaknuća američkog novinara Jamesa Foleyja. Sigurnosne službe ističu da su blizu otkrivanja o kome je riječ.

Britanske obavještajne službe i policija pokušavaju otkriti identitet džihadista koji je svirepo ubio američkog novinara Jamesa Foleyja. Prema pisanju britanskih medija potencijalni osumnjičeni možda je jedan od trojice mladića: Abdel-Majed Abdel Bary (23) iz Londona, Abu Hussain al-Britani (20) te Abu Abdullah al-Britani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Među njima puno zapadnjaka Gotovo 30.000 stranih džihadista ušlo u Siriju i Irak od 2011. Slika nije dostupna Profesionalci SAS razbio džihadističku zasjedu, specijalac sačmaricom ubio šestoricu

Ti mladići su pozirali s odrubljenim glavama te provodili hakerske napade protiv Zapada. Sigurnosne službe tvrde da se 'približavaju' osumnjičenom koji odgovara izgledu i opisu ubojice, a policija se, navodno, priprema upasti u više domova, kako bi se došlo do osumnjičenog, prenosi Daily Mail.

Operacija spašavanje američkog novinara Foleyja i ostalih talaca bila je OGROMNA

Evo o kakvim mladićima se radi:

Reper

Abdel-Majed Abdel Bary bivši je glazbenik čija se glazba vrtila i na BBC 1 radijskoj postaji. On je više od 10 godina živio s majkom Ragaa u kući u Londonu vrijednoj milijun funti, koja je u vlasništvu vijeća u Westminsteru.

Otišao je iz obiteljskog doma 2013. godine kako bi se borio u Siriji, rekavši samo da ostavlja sve u Allahovo ime. Kasnije se putem društvenih mreža hvalio u kojim je sve bitkama navodno bio.

Njegovi prijatelji o njemu su rekli kako je s vremenom postao sve radikalniji i agresivniji, nakon što se počeo družiti s nasilnicima povezanim s tzv. 'propovjednikom mržnje'.

Bary je jedan od šestero djece egipatskog militanta Adel Abdula Baryja, koji je 1993. godine dobio politički azil u Velikoj Britaniji. 2012. je izručen SAD-u gdje je tražen zbog povezanosti s bombaškim napadom na veleposlanstvo UN-a u Istočnoj Africi 1998. godine, u kojem je poginulo više stotina ljudi.

Istražitelji vjeruju da je Adel Abdul Bary bio jedan od najbližih suradnika Osame bin Ladena u začecima al Qaide te da je vodio londonsku terorističku ćeliju. Prema pisanju The Suna, njegov sin (potencijalni osumnjičeni) je navodno vođa trojice ekstremista.

Haker

Abu Hussain al-Britani živio je u Birminghamu i završio je u zatvoru zbog krađe privatnih podataka bivšem britanskom premijeru Tonyju Blairu. U Siriju je pobjegao 2013. godine, dok je bio uvjetno pušten iz zatvora. Njegovo pravo ime je Junaid Hussain, a postoje i informacije koje govore da je on organizator cyber napada na britanske banke i celebrityje kako bi se napunila blagajna Islamske države.

Hussain nikad nije izravno spomenuo hakerske napade u svojim objavama na Twitteru, ali se njegov navodni suborac hvalio kako je kupio pizzu koristeći kreditnu karticu jedne celebrity osobe, u čije je podatke, kako je napisao, provalio džihadistički haker.

Hussain al-Britani je na društvenim mrežama objavio fotografije na kojima pozira s puškom.

Autor turističkih vodiča

Abu Abdullah Al-Britani često je koristio Twitter za propagandu o Islamskoj državi te se vjeruje da on stoji iza korisničkih profila na društvenim mrežama koje regrutiraju tinejdžere u redove džihadista.

Daily Mail je otkrio jedan takav profil na ask.fe društvenim stranicama, za koji se vjeruje da je njime upravljao al-Britani. Taj profil davao je savjete mladim ljudima kako otputovati u Siriju i Irak te smjernice oko suradnje s Islamskom državom.

Jedna poruka isto tako opisuje i 'paket dobrodošlice', koji novi regruti ISIS-a dobivaju nakon što prođu inicijaciju. Vjeruje se kako je on sa skupinom muškaraca iz Portsmoutha iz Velike Britanije pobjegao preko londonskog aerodroma Gatwick, preko Turske u Siriju, gdje se prisružio ISIS-u.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene