Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se hitna istraga

Iz BiH se žale 'Ako je netko znao da navijači dolaze izazvati izgrede, trebao nam je to reći'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napad na predsjednika vlade Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici zasjenio je komemoraciju u Srebrenici koja je trebala biti najvažnije odavanje počasti žrtvama strašnih zločina, ocjenjuje u nedjelju većina medija u Bosni i Hercegovini nakon izgreda koji je dramatično upozorio na svu disfunkcionalnost sigurnosnog sustava u rascjepkanoj zemlji.

 

Osude i pohvale

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić prvim letom tvrtke Air Serbia stigao iz Beograda u Mostar - 2 Stigao prvi putnik VIDEO Pogledajte srdačne pozdrave Vučića i Čovića, zagrljajem obilježili važan trenutak Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

Naslovnicama dnevnih listova uglavnom dominiraju ružne slike iz Potočara u čijem je središtu izbezumljeni srbijanski premijer, a najtiražniji "Dnevni avaz" u komentaru ističe kako nema dvojbe tko je u svemu tome najgore prošao.

"Tko god da je organizirao jučerašnji incident na najsvetijem događaju i mjestu na svijetu, nanio je nepopravljivu štetu onima koji to najmanje zaslužuju - Bošnjacima, najvećim žrtvama genocida i svih drugih oblika zločina i nepravde koja im se događa od 1992. do danas", stoji u komentaru ovog lista.

Mediji prenose brojna reagiranja na ovaj izgred uključujući i ono poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića koji ističe kako se napad na Aleksandra Vučića jednostavno nije smio dogoditi jer je time oskrnavljena uspomena na žrtve zločina.

"Oslobođenje" na svojoj naslovnici ističe kako je upravo reis Kavazović bio taj koji je "smirio strasti" u Potočarima pozivajući vjernike na mir i dužno poštovanje prema gostima.

Uz brojne osude napada na Vučića koje su slijedile već u subotu u prvim komentarima ponovo je isplivala na površinu činjenica kako u Bosni i Hercegovini, koja je potpuno rascjepkana kao država, gotovo da i nema suradnje među tijelima vlasti na različitim razinama, a i kada je ima ona se svodi na dobru volju i nikoga zapravo ni na što ne obvezuje.

VUČIĆ NAKON NAPADA 'Ruka Bošnjacima ostaje pružena'

U BiH 15 policijskih agencija, ali surađuju kako im se prohtije

Svi su suglasni kako je riječ o nedopustivom sigurnosnom propustu no nije jasno tko je za njega kriv.

Iako se nalazi na teritoriju entiteta Republika Srpska Memorijalni kompleks Potočari je eksteritorijalno područje i za njegovo je čuvanje nadležno Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

To ravnateljstvo za koje teško da postoji ekvivalent u nekoj drugoj državi, ima zadaću štititi sjedišta državnih institucija te diplomatska predstavništva u BiH.

Uspostavljeno je kao neka vrsta nadomjestka za MUP na državnoj razini čijoj se uspostavi odlučno protive vlasti u Banja Luci koje pod svaku cijenu žele imati vlastitu policiju.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je kako je jasno da je ovo ravnateljstvo "najodgovornije za ono što se zbilo" te kako je očevidno problem u lošem planiranju.

"Trebalo je (ravnateljstvo) zajedno s prethodnicom osiguranja premijera Vučića isplanirati sve to i pružiti dovoljan stupanj sigurnosti. Ne bih želio umanjivati bilo čiju krivnju i zatražit ću da se utvrdi odgovornost i ravnateljstva i svih drugih agencija koje su bile unutar tog kompleksa", kazao je Mektić lokalnim medijima.

Koje su to druge agencije "bile unutar kompleksa" nije objasnio, no ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač još je u subotu kazao kako je on u memorijalni kompleks tog dana praktično ilegalno "ubacio" pripadnike entitetske specijalne policije u civilu te kako su navodno upravo oni intervenirali kada je Vučić napadnut i osigurali njegovo izvlačenje.

Lukač je rekao da su njegovi policajci inkognito ubačeni u Potočare jer im iz ravnateljstva nisu dopustili da budu ondje.

Predsjedništvo BiH je već zatražilo sveobuhvatnu istragu koja uključuje identifikaciju i kažnjavanje napadača i propuste unutar policijskih struktura, ali i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

U BiH trenutačno uz OSA-u djeluje čak petnaest raznih policijskih agencija: deset MUP-ova unutar Federacije BiH, dva entitetska MUP-a, MUP Brčko distrikta, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela.

Predsjedništvo BiH traži istragu oko napada na Vučića; Izetbegović: 'Osramoćen sam'

Ne postoji niti jedan zakon koji bi sve te policije obvezao na suradnju i koji bi među njima uspostavio hijerarhijski ustroj pa svako od njih djeluje potpuno autonomno uz povremenu labavu koordinaciju.

Ministar Mektić je ocijenio da se u slučaju izgreda u Potočarima ponovo pokazalo kako policije u BiH imaju veliki problem koji se svodi na nedostatak suradnje.

"To se događa po tko zna koji put", kazao je Mektić podsjećajući na to da se nije znalo tko je za što nadležan u kritičnim situacijama poput terorističkog napada na veleposlanstvo SAD u Sarajevu, prosvjedničke blokade sjedišta Parlamenta BiH, napada na policijsku postaju u Zvorniku.

Zanemareno upozorenje o 600 nogometnih navijača iz Srbije

Mektić je kazao kako njega tijekom priprema za osiguranje skupa u Potočarima nitko nije ništa pitao, a upozorio je i kako je suradnja sa sigurnosnim službama Srbije bila loša.

"Krenula je s nepovjerenjem i to otvoreno govorim... Znalo se da premijer Vučić ovdje može biti znatno ugrožen i nije bilo dovoljno samo da to konstatiramo i u BiH i u Srbiji", kazao je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH spomenuo je kako su postojale naznake o tome da će iz Srbije u Srebrenicu doći organizirana skupina od oko 600 nogometnih navijača i to s ciljem izazivanja izgreda.

O tome je na konferenciji za novinstvo u subotu u Beogradu govorio i Vučić, no za ravnatelja Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića ta je informacija bila potpuno iznenađujuća.

"Taj obavještajni podatak, ako ga je netko imao, trebalo je podijeliti sa svima i mislim da policijske agencije o tome nisu imale informaciju", bio je iskren Vilić.

On se osobno u vrijeme napada na Vučića zatekao na udaljenosti od 50-ak metara i tvrdi da se na zaštiti srbijanskog premijera u tom trenutku nije moglo puno učiniti, tim više što je njegovo osobno osiguranje odlučivalo kamo će ga voditi i izvesti iz okruženja mase.

"Analizirat ćemo i naš rad da bi se utvrdili eventualni propusti. Sigurno je da se moglo nešto bolje uraditi da ne dođe do napada. Mi smo dali sve od sebe, dali smo jedan veliki doprinos i svojim tijelima štitili Vučića no dogodilo se to što se desilo", kazao je Vilić.

Potvrdio je da sigurnosne službe u BiH provode istragu i pokušavaju identificirati sudionike napada u kojem su lakše ozljeđena i petorica policajaca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene