Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zategnuti odnosi

Merkel traži od Erdogana da poštuje slobodu mišljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je u četvrtak važnosti slobode medija i izražavanja u razgovoru s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, tijekom posjeta Ankari kojemu je cilj osnažiti zategnute odnose između dviju saveznica u NATO-u.

Za svog prvog posjeta Ankari nakon neuspjelog puča u Turskoj u srpnju prošle godine, Angela Merkel je rekla da je s Recepom Tayyipom Erdoganom razgovarala o Siriji i Iraku te da su se suglasili oko bliskije suradnje u borbi protiv terorizma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Ponavljanje starih optužbi'' Teške optužbe opet stižu iz Turske: Erdogan žestoko opalio po Njemačkoj Slika nije dostupna Upozorio ju je Nešto što je Merkel rekla nije se nimalo svidjelo Erdoganu

Upitana za ustavne izmjene koje bi trebale ojačati Erdoganove ovlasti i o kojima bi se trebalo odlučivati na referendumu u travnju, Merkel je istaknula važnost slobode izražavanja.

"Vidjeli smo kako je nakon propalog puča turski narod ustao u obranu demokracije i za vladavinu demokracije u Turskoj", rekla je kancelarka na zajedničkoj konferenciji s Erdoganom.

"Upravo zbog toga je važno, u ovom odlučujućem trenutku, podržati slobodu mišljenja i, u vezi s tim, razgovarali smo o slobodi medija", dodala je.

Neke države, uključujući Njemačku, smatraju da Erdogan iskorištava neuspjeli puč za obračun s disidentima. "Oporba je dio demokracije", istaknula je Merkel.

Erdogan je izjavio da u četvrtak ili petak očekuje da mu parlament pošalje zakon o ustavnim promjenama. Kada ga odobri, izborno povjerenstvo će službeno odrediti datum održavanja referenduma, vjerojatno početkom travnja.

"Nema govora o tome da će se ukinuti podjela vlasti", rekao je Erdogan o tom prijedlogu kojim će se parlamentarnu sustav zamijeniti predsjedničkim.

"To daje mogućnost izvršnoj vlasti da bude učinkovitija. Sudbena vlast će zadržati svoje ovlasti i u novom sustavu", naglasio je turski predsjednik. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene