Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dokument nije bio za javnu objavu

Njemačka Tursku smatra pomagačicom islamističkih terorista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka vlada gleda na Tursku kao na platformu za podršku islamističkim i terorističkim skupinama s Bliskog istoka, proizlazi iz povjerljivog dokumenta vlade kojeg je objavio javni servis ARD u utorak.

'Suradnja s islamističkim i terorističkim organizacijama na Bliskom i Srednjem Istoku je već više godina svjesna smjernica turske vanjske politike koju predsjednik Recep Tayyip Erdogan svjesno podržava', stoji u dokumentu Savezne vlade koji počiva na informacijama dobivenim od Njemačke obavještajne službe (BND).

Pročitajte i ovo Ilustracija Donijeli odluku nakon istrage Njemačka nastavlja suradnju s UNRWA-om: Nema dokaza da su u njihovim redovima bili teroristi Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

'Brojne izjave solidarnosti i konkretni činovi pomoći egipatskoj Muslimanskoj braći, Hamasu kao i brojnim oružanim islamističkim skupinama u Siriji koji dolaze od strane vladajuće stranke AKP i njezinog predsjednika Erdogana, podvlače ideološku naklonost prema Muslimanskoj braći', stoji u odgovoru zastupničkom klubu stranke Ljevica u Bundestagu koji je od Vlade tražio izjašnjenje o politici prema Turskoj.

Njemačka vlada u ovom dokumentu po prvi put vlast predsjednika Erdogana direktno dovodi u blisku vezu s jednom terorističkom organizacijom poput Hamasa koji se u Europskoj uniji kao takav vodi od 2003.

'Kao posljedica postupne islamizacije turske unutarnje i vanjske politike, posebice nakon izbora 2011., Turska se razvila u platformu za djelovanje islamističkih grupa na Bliskom i Srednjem Istoku', stoji u vladinom povjerljivom dokumentu.

Dokument nije bio namijenjen za javnu objavu zbog 'osjetljivosti sadržaja'. Stranka Ljevica vladi Angele Merkel predbacuje dvoličnost u politici naspram Ankare koju karakterizira pokušaj zadržavanja dobrih odnosa zbog sporazuma Turske i EU-a oko izbjeglica s jedne i karakteriziranje Turske kao autoritativne države koja gaji kontakte s islamističkim terorističkim organizacijama s druge strane.

Odnosi Njemačke i Turske posljednjih mjeseci su izuzetno napeti zbog otvorene kritike velikog dijela njemačke javnosti na račun predsjednika Erdogana. Istodobno se turskoj vladi predbacuje pokušaj utjecaja na tursku zajednicu u Njemačkoj koja broj oko tri milijuna građana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene