Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog povezanosti s vojnim udarom?

ČISTKE SE NASTAVLJAJU: Uhićen glavni urednik tuskog neovisnog lista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska policija uhitila je direktora uprave neovisnog dnevnog lista Cumhuriyet, javila je turska novinska agencija Anadolija dodajući da su uhićeni i glavni urednik te jedan kolumnist lista i da je izdano još 13 naloga za uhićenjem.

Riječ je navodno o istrazi povezanoj s nedavno pokušanim neuspjelim vojnim udarom u Turskoj, no agencija Anadolija, jednako kao i redakcija lista Cumhuriyet, ne navode točan razlog uhićenja.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Izbori u Turskoj, ilustracija - 4 novi izračuni Rastu tenzije pred izbore: Aktualni turski predsjednik sve više pada

List je na svojoj web stranici potvrdio kako su glavni urednik Murat Sabuncu i kolumnist lista Guray Oz uhićeni, nakon upada u njihove stanove.

Povezanost s kurdskim militantima

Ured državnog odvjetnika objavio je pak da je riječ o navodnoj povezanosti s kurdskim militantima i terorističkom organizacijom koju se povezuje s turskim klerikom Fethullahom Gulenom.

Iz tog ureda navode kako je istraga protiv nekoliko ljudi iz tog lista pokrenuta još u kolovozu pod optužbama da su neki od napisa u tom listu legitimirali pokretanje propalog puča 15. srpnja.

Cumhuriyet, list lijeve orijentacije, sekularno usmjeren, vrlo je kritičan prema vladajućoj konzervativnoj Stranci pravde i razvoja (AKP). List je ove godine dobio Right Livelihood Award, što se smatra alternativnom Nobelovom nagradom.

Bivši urednik osuđen na pet godina zatvora

Njihov bivši glavni urednik Can Dundar, koji sada živi u Njemačkoj, ranije je tijekom godine osuđen na pet godina zatvora zbog objavljivanja informacije o turskoj isporuci oružja sirijskim pobunjenicima. Osuđen je zajedno s dopisnikom lista iz Ankare Erdemom Gulom.

Predsjednik Recep Tayip Erdogan više je puta osuđivao Dundarovo djelovanje.

U Turskoj je još uvijek izvanredno stanje nakon neuspjelog puča u srpnju ove godine, koji je pokušao izvesti dio vojske, nakon čega su brojni mediji ušutkani i zatvoreni. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene