443203
443203
443203
443203
443203

RASTU TENZIJE Zaoštrava se odnos Njemačke i Turske

  • , 13.07.2016., 14:09
  • Autor:
  • komentara

U odnosima između Njemačke i Turske je poprilično zahladilo i zaoštrilo. Njemačka prijeti povlačenjem svojih vojnika iz zračne baze Incirlik u Turskoj, ako Ankara nastavi s blokiranjem posjeta njemačkih parlamentaraca tim vojnicima.

 
 
 
 
Angela Merkel i Recep Tayyip Erdogan (Foto: Arhiva/AFP)
Angela Merkel i Recep Tayyip Erdogan (Foto: Arhiva/AFP)

Turska je, negodujući na odluku njemačkog parlamenta od pršlog mjeseca, koji je masakr Armenaca 1915. godine od strane otomanskih snaga, proglasio genocidom, zabranila posjet njemačkih parlamentarca zračnoj bazi u Incrliku, gdje se nalaze njemački vojnici.

"Njemačka vojska odgovara parlamentu i ako parlament ne može posjetiti vojsku, onda vojska tamo ne može ostati. To je u potpunosti jasno", rekao je njemački vicekancelar Sigmar Gabriel, piše Reuters.

Gabrielova prijetnja povlačenjem 250 njemačkih vojnika iz navedene baze, koji su u sklopu NATO misije u operacijama protiv Islamske države u Siriji, jasan je znak o eskalaciji tenzija između dviju članica te alijanse.

Unatoč tome što je riječ o ključnim partnerima u suzbijanju migrantske krize u Europi, odnosi Njemačke i Turske su posljednjih mjeseci pretrpjeli brojne udarce.

Njemačke nalaze se u misijama u 13 različitih zemalja, uključujući Afganistan i Kosovo, kao i u misiji monitoringa na Mediteranu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će pokušati izgladiti stvar s turskom vladom.

Turski premijer za jačanje odnosa sa Sirijom i Irakom

Turska u međuvremenu želi razvijati dobre odnose sa Sirijom i Irakom, a obje zemlje moraju biti stabilne da bi uspjela borba protiv terorizma, ocijenio je u srijedu turski premijer Binali Yildirim.

Turska je odavna jedna od najoštrijih protivnica režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i drži da je njegov odlazak s vlasti preduvjet za početak stabilizacije Sirije.

U tome se njezino stajalište razlikuje od Rusije koja je dugogodišnja saveznica predsjednika Asada, ali i od Sjedinjenih Država koje su više usredotočene na borbu protiv džihadističke skupine Islamske države.

"To je naš najveći i nepovratni cilj: razviti dobre odnose sa Sirijom i Irakom i svim našim susjedima oko Sredozemlja i Crnog mora", rekao je Yildirim.

"Normalizirali smo odnose s Rusijom i Izraelom. Siguran sam da ćemo normalizirati i odnose sa Sirijom. Da bi uspjela borba protiv terorizma stabilnost se mora vratiti u Siriju i Irak, rekao je Yildirim.

Turska je u lipnju obnovila diplomatske veze s Izraelom nakon šest godina prekida zbog napada Izraelaca na turski brod, a ispričala se Rusiji za rušenje njezina borbenog zrakoplova iznad Sirije. (B.V./Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se