Obavijesti Video Pretražite Navigacija
46.324 kandidata na lokalnim izborima

Birate načelnike i 126 gradonačelnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj se održavaju peti po redu lokalni izbori od neovisnosti, na kojima nešto više od četiri milijuna birača bira predstavnike lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela za iduće četiri godine, a prvi put neposredno bira općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te njihove zamjenike.

Birališta se otvaraju u 7 sati, a zatvaraju u 19 sati do kada traje i izborna šutnja tijekom koje je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata i njihovih procjena. Nakon 19 sati dopuštena je objava izlaznih anketa, odnosno ispitivanje javnosti te opredjeljenja birača na glasovanju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 102 stranke i 103 koalicije Otvorena glasačka mjesta za općinske izbore u BiH, osim u Mostaru Slika nije dostupna Prijevremeni izbori Birači 9 gradova i 8 općina glasaju za gradonačelnike i načelnike

Na izborima oko 4,08 milijuna birača na 6591 biračkom mjestu bira ukupno 866 članova županijskih skupština i 51 člana zagrebačke Gradske skupštine, te 2206 članova gradskih i 5343 općinskih vijeća. Za 21 županijsku skupštinu i zagrebačku Gradsku skupštinu, te za 126 gradskih vijeća i 427 općinskih vijeća ukupno su podnesene 2982 kandidacijske liste na kojima je 46.324 kandidata.

Birači će kandidate za općinske načelnike i gradonačelnike zaokruživati na bijelim listićima, kandidate za župane na plavim, a liste za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine na roza i smeđim biračkim listićima. Za županijske skupštine podneseno je 125 lista s 5361 kandidatom, za zagrebačku Gradsku skupštinu 28 kandidacijskih lista s 1428 kandidata, za gradska vijeća 821 kandidacijska lista sa 14.175 kandidata, a za općinska vijeća 2008 kandidacijskih lista na kojima je 25.360 kandidata.

Građani neposredno biraju 429 općinskih načelnika i 435 njihovih zamjenika, 126 gradonačelnika i 194 zamjenika, 21 župana i 42 njihova zamjenika, te zagrebačkog gradonačelnika i dva njegova zamjenika - ukupno je podneseno 1970 kandidatura.

U Gradu Zagrebu glasači biraju i predstavnike u vijećima četvrti i mjesnim odborima. Izbore organiziraju županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva, dok će njihov rad nadzirati Državno izborno povjerenstvo. Općinski načelnici, gradonačelnici, župani i zagrebački gradonačelnik biraju se većinskim izbornim sustavom u kojem cijelo područje općine ili grada, županije ili Grada Zagreba čini jednu izbornu jedinicu, a kandidati moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ukoliko niti jedan kandidat ne dobije većinu glasova u prvom krugu izbora, u drugi krug izbora, četrnaesti dan nakon dana održavanja prvoga kruga, idu dva kandidata s najviše glasova iz prvog kruga. U drugom krugu izbora izabran je kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali.

Članovi predstavničkih tijela biraju se proporcionalnom izbornom metodom, a cijelo područje općine ili grada, županije ili Grada Zagreba čini jednu izbornu jedinicu. Pravo na sudjelovanje u diobi mjesta u predstavničkom tijelu jedinice imaju liste koje na izborima dobiju najmanje pet posto važećih glasova birača. DIP će, kako je najavljeno, sutra izvijestiti o tijeku izbora i odazivu birača do 11 i 16 sati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene