452124
452124
452124
452124
452124

Otvorena glasačka mjesta za općinske izbore u BiH, osim u Mostaru

  • , 02.10.2016., 09:20
  • Autor:
  • komentara

U Bosni i Hercegovini u nedjelju u 7 sati otvorena su glasačka mjesta na kojima nešto više od 3,2 milijuna registriranih birača ima priliku birati novi sastav tijela lokalne vlasti.

 
 
 
 
Lokalni izbori u BiH (Foto: AFP)
Lokalni izbori u BiH (Foto: AFP)

Do 19 sati trajat će glasovanje koje će odlučiti o tome tko će u naredne četiri godine biti načelnici 131 općine a birat će se i deset gradonačelnika. Birači će odlučiti i o tome tko će popuniti neko od 3163 mjesta u općinskim i gradskim vijećima te u skupštini distrikta Brčko.

Za ta se mjesta natječe više od 30.000 kandidata. Istaknule su ih čak 102 političke stranke i 103 stranačke koalicije a u izbornu se utrku uključio i 171 neovisni kandidat.

Na ovim općinskim izborima neće sudjelovati jedino građani Mostara, njih oko 92.000. Rezultat je to činjenice da je 2011. Ustavni sud BiH ukinuo neke od odredbi gradskog statuta koje su omogućavale da manje općine biraju isti broj vijećnika u Gradskom vijeću kao i one koje imaju veći broj stanovnika.

Od tada hrvatski i bošnjački političari bez rezultata pregovaraju o novom izbornom modelu za Mostar a zbog neuspjeha tih pregovora nema ni zakonske osnove za provedbu novih lokalnih izbora u tom gradu. Zbog toga Mostarci ni prije četiri godine nisu izabrali lokalna tijela vlasti.

Općinske izbore u BiH nadzire čak 70.000 promatrača od kojih je 300 stotine iz inozemstva.

Prve preliminarne rezultate Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) trebalo bi objaviti u ponoć. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se