Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Profesor Cvrtila:

'Postoji mogućnost da su očekivali da je netko drugi u autu, a ne baš Hrvat'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O cijeloj iznimno osjetljivoj, kriznoj situaciji, odnosno otmici Tomislava Salopeka, za Dnevnik Nove TV govorio je stručnjakom za geopolitiku, profesor Vlatko Cvrtila.

O čemu ovisi rasplet ove situacije - dva su moguća ishoda: da otmičari ostvare svoju prijetnju ili da puste nedužnog državljanina Hrvatske?

Pročitajte i ovo Vojnici koji se bore protiv Boko Harama Otmica iz škole Djevojčica koju je prije 10 godina oteo Boko Haram spašena je, ali nije bila sama... Ilustracija (Foto: AFP) Otmica Somalski pirati oslobodili brod: Plaćena im vrtoglava otkupnina

Brojni su faktori koji utječu na krajnji ishod, a većina tih faktora nalazi se u rukama egipatskih vlasti. Dakle njihovoj volji, želji, spremnosti da stupe u kontakt pa onda i u pregovore koji bi završili nadamo se pozitivnih ishodom.

Je li uobičajeno da vlasti reagiraju na ovakav način - bez ikakve konferencije za tisak i konkretne informacije?

Pa dosta je osjetljiva situacija i od početka kad se ta informacija pojavila u Hrvatskoj ministarstvo vanjskih poslova zamolilo je da se previše ne objavljuju podaci kako bi prije svega zaštitili Tomislava, odnosno kako bi se taj proces držao u onoj fazi u kojoj se zapravo treba držati, odnosno u komunikaciji s egipatskim vlastima. Prije svega sigurnosno-obavještajni sustavi su vrlo intenzivno komunicirali i razmjenjivali podatke. Dakle, to nije nešto neuobičajeno da se na takav način pristupa ovoj vrlo složenoj situaciji.

Koji manevarski prostor i mogućnosti ministrica Pusić sada ima?

Pa mislim da je to dobar potez u svakom slučaju. A i sama činjenica da je ona otišla u Egipat, dakle nije otišla samo tako, vjerojatno u dogovoru s egipatskim vlastima, to znači da su i oni ovom slučaju dali određenu pozornost što nekako ostavlja jedan pozitivan dojam na početku, bez obzira na složenost situacije, da će poduzeti sve kako bi spasili život i kako bi se ovaj slučaj završio pozitivno prije svega po Tomislava i njegovu obitelj.

Jesu li egipatske vlasti do sada popuštale otmičarima?

Nažalost nisu. I to je organizacija s kojom egipatske vlasti imaju dosta problema unazad nekoliko mjeseci, a posebice u zadnjih mjesec dana, dakle organizacija koja poduzima mnoge napade i koja je vrlo učinkovita u smislu toga da napada i strance, ali i domaće sigurnose snage. Njihova doktrina je nepregovaranje, što je negativna stvar u cijeloj priči, negativan faktor, ali opet treba vjerovati da će u ovom slučaju i pod pritiskom RH, ali vjerojatno i drugih država EU učiniti sve kako bi spasili život Tomislavu.

Mnogo Hrvata već godinama radi za strane kompanije na kriznim područjima. Postoje li procjene koliko ih je i može li se nešto slično ponoviti?

Ne znam točan broj, ali nažalost te situacije se mogu ponoviti. Mi u našoj povijesti imamo i slučajeve gdje su naši radnici, odnosno radnici naših firmi bili zatočenici i nažalost poginuli u Alžiru. To se može dogoditi ne samo našim nego svim strancima na teritoriju gdje operiraju takozvane postrojbe Islamske države i njihove podružnice, ne samo radnicima nego i turistima kako smo vidjeli u Tunisu. I to je samo jedna situacija koja vodi prema tome da će mnoge države preporučiti svojim građanima da ne idu u taj dio svijeta ako nemaju neku posebnu potrebu, odnosno firme ako idu tamo da imaju posebnu zaštitu.

Je li ovo poruka i nova prijetnja i Hrvatskoj s obzirom na prijašnje prijetnje od strane Islamske države.

Ja ne bih to tumačio kao prijetnju RH, on je bio radnik strane tvrtke, postoji mogućnost da su očekivali da je netko drugi u autu, a ne baš hrvatski državljanin, tako da to ne bih vezivao uz izravnu prijetnju Republici Hrvatskoj.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene