Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVIJESNI DAN ZA HRVATSKU

VIDEO Ivo Josipović prisegnuo: Tako mi Bog pomogao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je za Hrvatsku povijesni dan. Dobili smo trećeg predsjednika.

Ivo Josipović je naslijedio na jednoj od najvažnijih funkcija Stjepana Mesića. Prvi put smo bili svjedoci predsjedničke smjene vlasti u Hrvatskoj. Pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec i sucima toga suda Josipović je svojom čašću prisegnuo da će dužnost predsjednika Republike obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.

Pročitajte i ovo Inauguracija Luiza Inácioa Lula da Silve - 4 Lula položio prisegu Naoružan nožem i eksplozivom pokušao ući na inauguraciju predsjednika Željko Komšić - 2 FORMIRANJE VLASTI BiH se sprema za inauguraciju Predsjedništva: Neki uzvanici odbili doći na svečanost

>> Josipović: Vrijeme je da svatko od nas počne mijenjati sebe

>> Europa pozdravila lijevo orijentiranog Josipovića

>> Građani: Nadamo se da će se brinuti za obične ljude

>> Što sve Josipović sada može?

>> U prvim redovima: Na inauguraciji i Sanader

>> 'Josipović će razbiti toplinu koju je Mesić uspostavio'

Prisegnuvši na Ustav RH, Josipović se obvezao da će se držati Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka RH, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Svečanu prisegu je, u pratnji supruge Tatjane i kćerke Lane, završio riječima 'Tako mi Bog pomogao', a potom je prisegu i potpisao.

Na svečanost inauguracije stiglo je 600 odabranih gostiju, a sve su pripreme, kao i generalna proba završene još jučer. Na Mrkovu trgu je i premijerka Jadranka Kosor - s Josipovićem će se službeno sastati sutra, evo njezinih prvih dojmova.

'Već smo se dogovorili da ja dođem na Pantovčak, kako bismo održali prvi službeni sastanak i ja ću predložiti da ti sastanci budu redoviti, barem jednom mjesečno. Očekujem da će ta suradnja biti dobra, konstruktivna, iskrena i otvorena, kako bismo gradili mostove između Pantovčaka i Markova trga', kaže premijerka Kosor.

Dosadašnji predsjednik Stjepan Mesić na inauguraciju je sa svojom suprugom Milkom došao kao posljednji uzvanik, a prije no što je zauzeo mjesto u prvome redu gledališta, zadnji je put kao vrhovni zapovjednik prošao kraj postrojenih vojnika  Počasne zaštitne bojne u tzv. tihom prijavku. Svečanosti nazoči deset šefova država iz regije i srednje Europe, sedamdesetak državnih izaslanstava te izaslanstva devet međunarodnih organizacija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene