Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šuker uzvratio Vidoševiću

'Dobro da se Vidošević sjetio nakon pet mjeseci progovoriti o krizi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević danas je uzburkao javnost poručivši da će 'za izlazak iz krize trebati desetljeće, a da laže tko tvrdi drugačije'. Ministar financija Ivan Šuker je rekao kako ovakve izjave uopće nisu pametne.

'Dobro je da se kao predsjednik HGK nakon pet mjeseci sjetio progovoriti o krizi. Mislim da ovakve izjave nisu dobre. Ne želim nikoga uvrijediti, ali nisu ni pametne. Takve poruke niste čuli ni od jednog predsjednika komore niti jednog ministra, svi nastoje biti odmjereni. Nitko ne govori o desetljeću, svi stručnjaci i analitičari drže kako je 2010. godina kada će strelica oporavka krenuti prema gore

Pročitajte i ovo Paket Vladinih mjera - 4 I mirovine dio mjera Vlada će odigrati posljednju kartu uoči raspuštanja Sabora: Evo što će biti s računima za plin i struju te cijenama proizvoda Provjereno: Dijete - 4 Uznemirujuće Šokantan razgovor djelatnice socijalne skrbi s djetetom: "Tata se neće zaustaviti, ići će dalje, a ti ćeš na vještačenje i aparate da vide govoriš li istinu"

>> 'Za izlazak iz krize trebat će desetljeće, laže tko kaže drugačije'

Na Vidoševićev prijedlog da se rashodi državnog proračuna linearno smanje za 10 posto i tako dobivenih 12 milijardi kuna usmjeri HBOR-u, Šuker je poručio kako svi koji predlažu smanjenje za 10 i više milijardi trebaju reći da to znači kresanje plaća, mirovina, socijalnih davanja, svih davanja koja idu prema stanovništvu i zdravstvu. To pokazuje neozbiljnost, kazao je Šuker koji je svima koji imaju ideje o smanjenju proračuna poručio da sami naprave svoj prijedlog proračuna i građanima pokažu što to znači na prihodnoj i rashodnoj strani. Tada bi, smatra, i ideja o smanjenjima proračuna bilo manje.

Tipurić: To znači da ja lažem

Izjava Nadana Vidoševića je izazvala podvojene reakcije među ekonomskim analitičarima. Darko Tipurić, dekan Ekonomskog fakulteta za Dnevnik.hr nam je rekao kako to onda znači da on laže.

'Sigurno ćemo izaći iz ekonomske krize prije, samo što prije moramo implementirati mjere Ekonomskog vijeća s kojima ćemo izaći u srijedu. Sve je moguće, pa tako i da kriza traje deset godina, ali ja sam sto posto siguran da ćemo, ako implementiramo mjere koje ćemo predložiti, prije izaći iz krize', rekao nam je Tipurić.

Santini: Itekako je moguće da kriza traje deset godina

Neovisni ekonomski stručnjak Guste Santini rekao je da je Nadan Vidošević vrlo sposoban čovjek te da se ne smije olako prijeći preko ove njegove izjave.

'Itekako je moguće da ekonomska kriza traje deset godina. 'Velika depresija' je ekonomska kriza koja je trajala od kraja 20-ih sve do 2. svjetskog rata. U svakom slučaju, stvari su ozbiljne i dramatične. Nadan Vidošević u svakom slučaju ne govori napamet', mišljenja je Guste Santini.

Bernard Jakelić, zamjenik direktora Hrvatske udruge poslodavaca, rekao je kako je u ovom trenutku neozbiljno davati prognoze o trajanju ekonomske krize. 'To ne ovisi samo o nama, ovisi i o okruženju oko nas. I iz Davosa je poslana jedna mutna poruka iz koje se ne može sagledati gdje je kraj krizi. Mislim da ovakvu izjavu Vidoševića treba gledati samo kao kolokvijalni izraz', rekao nam je Jakelić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene