Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Azbestni otpad odlaže se na otvorenom

Stanovnici Trogira na udaru azbesta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na odlagalištu otpada u Planom u općini Trogir odlažu se ogromne količine azbestnog otpada. Samo ove subote, od kada su i ove fotografije koje mi posjedujemo, tri su kamiona dovela azbestni otpad i ostavili ga da stoji u vrećama.

Odlagalište se nalazi na brdu nekoliko kilometara od Trogira pa se građani boje da je ovaj način odlaganja opasan  jer bi  vjetar mogao azbestne čestice donijeti do stanovnika Planog, koje se nalazi ispod odlagališta, ali i samog Trogira. 

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 2 Ravnateljice nije bilo Roditelj u učionici nasrnuo na profesora: "Ovo nije prvi napad u toj školi, što je poduzela ravnateljica?" Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!"

Poderane vreće s azbestom na vjetru

Deponij Plano se nalazi na Vučjem brdu udaljenom samo nekoliko kilometara od Trogira. Građanka koja nam se javila i koja je snimila fotografije potrganih vreća azbesta na vjetru, kaže da je vidjela u subotu tri kamiona tvrtke CIAN koji su odložili vreće azbesta od kojih je većina poderana. Oko rasparanih vreća s azbestom, nesmetano su pasle ovce.

Grad Trogir je još prije šest mjeseci s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao ugovor o gradnji kasete za odlaganje azbestnog otpada, ali od tada još nije ništa napravljeno. U Fondu kažu da se te kasete trebaju izgraditi a da je do tada komunalno poduzeće Dobrić d.o.o zaduženo da se azbest deponira na zakonit i adekvatan način. Gradonačelnik Trogira Vedran Rožić redovito na pitanja o izgradnji kaseta i odlaganju azbesta odgovara kako će uputiti pitanje komunalnom poduzeću Dobrić do.o. 

Sanacija opasna za zdravlje ljudi

Izvjesni stanovnik Planog svojedobno je dopremio iz tvornice Salonit u Solinu nekoliko kamiona azbestnog otpada čimje su nasipavao put do svoje kuće. Poslije se sav taj otpad prebacivao u obližnju udolinu, da bi se na kraju odlučilo da je najbolje azbest prebaciti na odlagalište na Vučjem Brdu. Premještanjem vreća s azbestom samo se pogoršava situacija, jer su vreće puknute i vjetar azbestne čestice raznosi svuda naokolo. 

Ništa nije napravljeno u pola godine

Nakon potpisivanja ugovora prije šest mjeseci, rečeno je da će izrada projektne dokumentacije potrajati petnaestak dana, isto koliko i gradnja plohe za odlaganje azbesta. Zbog problema specifičnog strmovitog terena trebalo je izmjestiti lokaciju, pa projekt, navodno zbog toga kasni. Ova dokumentacija sada je navodno gotova i nadležni uvjeravaju da će se s izgradnjom kaseta početi svakog dana.

Mladineo: Azbestne čestice ne dolaze u kontakt sa zrakom

Direktor Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Vinko Mladineo, kazao je da stanovnici Trogira nemaju razloga strahovati jer je azbest smješten u trostruke vreće te kako azbestne čestice ni u kom slučaju ne dolaze u kontakt sa zrakom.

'Ovdje je riječ o građevinskom otpadu koji je bio na cesti i koji je vjetar raznosio posvuda, pa je to bila strašna opasnost za sve ljude. Upravo zbog toga smo krenuli u zbrinjavanje tog otpada na Vučjem brdu. Kasete su prvo trebale biti na jednoj lokaciji, ali kad smo počeli kopati otkrili smo da se radi o akmenitom terenu. Sada je sve pripremljeno za novu lokaciju i za mjesec dana bi trebale biti gotove te kasete u koje ćemo smjestiti sve te vreće azbestnog otpada', rekao nam je Vinko Mladineo.

'Vreće su puknute samo izvana'

Ante Ivica, direktor trogirskog komunalnog poduzeća Dobrić d.o.o., za Dnevnik.hr je rekao da kamioni CIAN-a dovoze azbestni otpad koji je spomenuti stanovnik Planog koristio za nasipavanje puta. Ivica kaže da vreće jesu rasparane, ali samo izvana, da je iznutra još jedna zaštitna vreća koja nije poderana.

'Papirologija za izgradnju kaseta je gotova, a ovo je samo privremeni način zbrinjavanja i napravljen je kao nalažu propisi. Na zemlju je stavljena folija, a vreće su dobro zatvorene. Vjerujem kako ovo stanje neće trajati još duže od 20 dana i da ćemo tada napraviti kasete', rekao nam je Ivica.

Direktor komunalnog poduzeća Dobrić nam je rekao da izgradnja kaseta kasni pola godine zbog papirologije, odnosno problema koji su bili samo projektantske prirode. 

'Trogir će postati groblje'

Ružica Jakšić iz lokalnog SDP-a kaže da je situacija zaista kritična te da vlast u Trogiru ne radi ništa po tom pitanju i da će ako ovako nastave Trogir od turističkog grada postati groblje. Zajedno s Eko udrugom Plano pokreću akciju u namjeri da organiziraju stanovnike Planog i da zatvore na neko vrijeme prolaz na deponij kao znak upozorenja. 

Građani Planog već polako gube strpljenje i boje se za zdravlje svojih obitelji. Nadaju se da će se pod hitno zaustaviti dovoz novog azbestnog otpada i da se opasni azbest neće, kao sada, držati u potrganim vrećama na udaru vjetra koji čestice raznosi svuda naokolo. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene