Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na optužbe

SPH: Postali smo europska sramota, Kosor: Nasilje generira nasilje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na optužbe za navijača, oštro je odgovorio sindikat policije.

Sindikat policije Hrvatske (SPH) danas je najoštrije osudio pokušaje navijača da se na policiju prebaci krivnja za nerede koji su se dogodili na subotnjoj utakmici između Dinama i Hajduka. 'Iza takvih pokušaja stoje oni koji su izravno ili neizravno krivi za sve veću količinu nasilja na sportskim terenima', ističe u današnjem priopćenju predsjednik SPH Dubravko Jagić. 'Zbog huligana smo postali sramota cijele Europe - gdje god dođu izazivaju nerede i onda ih navodno 'ni krive ni dužne tuče policija'. To bi bilo shvatljivo da su to rijetki i pojedinačni izgredi, ali baš gdje god da dođu da ih policija ne voli i napada bez razloga, nemoguće je. Svatko razuman će shvatiti da nešto nije uredu s našim domaćim huliganima, a ne s našim i stranim policajcima', kažu u sindikatu.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman''

Smatraju da 'poseban osvrt' zaslužuje teza da policija nije trebala intervenirat na tribini jer je sve pod video-nadzorom. 'Pa zar treba gledat na televiziji počinjenje kaznenog djela i zadovoljit se time da će možda poslije pronaći počinitelj. Ovo je još jedna zamjena teza, kao u slučaju kad silovatelj za žrtvu kaže da je to 'sama tražila i isprovocirala'. Od takvih tvrdnji svi se s gnušanjem moramo ograditi', kažu u policijsko. sindikatu. Dodaju da se svi koji smatraju da su nad njima prekoračene policijske ovlasti trebaju javiti u policiju. No, pritom upozoravaju da za lažno prijavljivanje slijedi kaznena prijava. Iz SPH pozivaju na smirivanje strasti kako situacija ne bi dodatno eskalirala.

>> Borovec: Svi snosimo dio odgovornosti

>> Ranjeni policajac: Nemam ništa protiv navijača!

>> Ranjeni navijač dobio sepsu, ponovno operiran

>> VIDEO: 'Policija je tukla sve pred sobom, pa i djecu'

>> Pomogla objava slika: U stanovima pronađeno oružje

Udruga navijača Dinama za subotnje je nerede na maksimirskom stadionu okrivila policiju koja je, tvrde, nepotrebno upala na tribine te potom nastavila s prekomjernom uporabom sile na izlazu i izvan stadiona.

Premijerka Kosor povezala navijačko, s obiteljskim nasiljem

Nasilje na stadionima koje izaziva zgražanje uvijek otvara pitanje jesmo li gdje pogriješili, poručila je premijerka Kosor.

Uz poruku nasilje generira nasilje, navijačke nerede povezala je s obiteljskim nasiljem. Godine u kojima se održavaju velika nogometna prvenstva dodatno su stresne za žene, pojasnila je i podsjetila na slučajeve u kojima su žene izbacivane kroz prozore i balkone kako bi muževi mogli gledati utakmicu. 'Čak je lansirana jedna reklama za nogometno prvenstvo, na zadovoljstvo naručitelja, koja je pokazivala muškarca, koji je ženu zavezao za radijator i stavio flaster na usta kako bi on imao mir dok gleda utakmicu jer mu treba spokoj', istaknula je Kosor. (Hina/T.K.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene