Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na policiji 11 navijača

Grad odbija platiti štetu s Maksimira, u stanovima pronađeno oružje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je na službenim stranicama objavila slike navijača sa subotnje utakmice Dinamo – Hajduk, na kojima su istaknute osobe koje sumnjiče za sudjelovanje u neredima na Maksimiru.

Uz pomoć anonimnih dojava građana, te policijske istrage, od objave fotografija privedeno je deset navijača, koji su prepoznati na objavljenim policijskim fotografijama sa stadiona. Policija im je pretresla stanove i pronašla malokalibarski pištolj, dva pištolja nalik na plinske, signalni pištolj, dimne kutije, baklje, boksere i raznu pirotehniku. Svi su privedeni na kriminalističku obrada, a svima je određen i jednodnevni pritvor, izvijestila je zagrebačka policija. Ranjenom navijaču u bolnicu će najvjerojatnije biti poslani policijski čuvari. On je u kritičnom stanju i liječnici mu se bore za život.

Pročitajte i ovo Nakon nereda na Poljudu privedeni navijači - 3 Nakon derbija Epilog nereda u Splitu: Uhićeno 16 navijača, među njima i maloljetnici Davor Božinović i Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Neredi u Splitu Božinović oštro odgovorio Milanoviću: "U vrijeme ovih koji danas kritiziraju, policajac početnik je imao manju plaću od kolege u BiH"

Policija je i protiv njega podnijela kaznenu prijavu, a osumnjičen je da je neutvrđenim predmetom udario policajca u ruku u kojoj je držao službeni pištolj kojim je, kažu u policiji, pucnjem u zrak htio odbiti napad.

Jedan navijač se prepoznao i sam predao

Rano jutros u prostorije zagrebačke policije jedan se navijač dobrovoljno predao nakon što se prepoznao na jednoj od fotografija. Nad njim je također u tijeku kriminalistička istraga. 

Istodobno je na zagrebačkom Županijskom sudu četvorici jučer uhićenih izgrednika određen jednomjesečan pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela ili utjecaja na svjedoke i supočinitelje. Osumnjičenicima za napad na službenu osobu u prilog nije išao ni podatak da su od prije poznati po nasilničkim izgredima.

Policija zahvaljuje građanima

Policija zahvaljuje građanima na velikom odazivu. 'Građani se javaljaju i kažu kako u navijačima s fotografija prepoznaju mladiće iz kvarta', kažu iz zagrebačke policije. Policija i dalje poziva sve građane da im dojave podatke o traženim osobama s fotografija, a navodi kako se podaci mogu dostaviti anonimno, potrebno je samo naglasiti brojčanu oznaku fotografije. 

>> SPH: Postali smo europska sramota, Kosor: Nasilje generira nasilje

>> Ranjeni policajac: Nemam ništa protiv navijača

>> VIDEO Ispovijest navijača: Policija je tukla žene i djecu

Osumnjičeni 34-godišnji Nijaz Tadžić Hadžiosmanagić, po pisanju medija, vođa radikalne skupine Bad Blue Boysa, i 35-godišnji Damir Radovac sami su se jučer predali, a dvojica 22-godišnjaka A.B. i A.Š. uhićeni su uz pomoć građana koji su ih prepoznali na fotografijama.

Trojicu se sumnjiči da su čašama, stolicama i bakljama gađali policajca na istočnoj tribini maksimirskog stadiona na kojoj je nakon zapaljenih baklja policija najprije intervenirala. Sukob se potom proširio i na sjevernu tribinu, a nakon utakmice i izvan stadiona.

Tadžića Hadžiosmanagića se sumnjiči da je predvodio osmeročlanu skupinu huligana koji su napali automobil s policajcima u civilu u kojemu je, po tvrdnjama policije, nehotice hitcem iz policijskog pištolja teško ranjen 29-godišnji Mario Galić.

U stanovima kojima se koristi osumnjičeni Hadžiosmanagić pronađeno je pet signalnih baklja tzv. bengalka, deset signalnih raketa i pet naboja za signalne rakete.

>> Uhićena trojica osumnjičenih za napad na policajce

>> VIDEO: Kome je bilo u interesu da zbog jedne baklje krene makljaža?

Za sada nije poznato je li na kriminalističkom istraživanju i huligan koji je 'topovskim udarom' teško ozlijedio interventnoga varaždinskog policajca Kristijana Troktera (33). Policajac je izgubio oko, no dobro se oporavlja. Prema najnovijim informacijama njegovo je stanje stabilno.

Tko će platiti oštećenu imovinu?

Prema pisanju medija, huligani su na stadionu uništili više od 900 stolica, jednu policijsku kameru, sedam policijskih vozila, tri tramvaja i dva ZET-ova autobusa, dva osobna automobila te jedan motocikl. Zbog nereda na utakmici i nakon nje policija je u subotu privela 89 osoba, od kojih je 48 odvela sucu za prekršaje, a ostali su pušteni.

Grad Zagreb, koji je vlasnik stadiona Maksimir, odbija platiti nastalu štetu. Prema neslužbenim informacijama tražit će da se šteta naplati onima za koje se dokaže da su je napravili.

Po policijskim podacima, u napadu huligana na policajce jedan je teško ozlijeđen, a 18 lakše, dok su teško ozlijeđena dva navijača i 18 lakše. Sredstva prisile policija je upotrijebila prema 17 osoba, a u šest odvojenih slučajeva prema masi navijača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene