Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori 19. studenog

TKO ĆE BITI NOVI ŠEF? Još jedna članica SDP-a najavila kandidaturu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 17 sati u središnjici SDP-a na zagrebačkom Iblerovom trgu sastalo se Predsjedništvo SDP-a.

Glavna tema bili su predstojeći unutarstranački izbori.

Pročitajte i ovo Branko Grčić, Mirela Ahmetović Podrška predsjedniku SDP-ovci o Milanoviću: "Ljudi žele da netko opali šamarčinu koruptivnom HDZ-u" Zoran Milanović Predsjednik na listi Milanović dočekan ovacijama: "Zaustavit ćemo hrvatsku tragediju!"

'Mogu reći da je Predsjedništvo donijelo jednoglasno odluke koje sutra idu pred Glavni odbor, sve su vezane za proceduru izbora predsjednika i novog rukovodstva stranke. 19.11. će biti izbori za predsjednika, u roku od 30 dana svaki kandidat mora skupiti 1000 potpisa. Oni koji idu u kandidaturu za predsjedništvo moraju skupiti 400 potpisa u istom roku. Početkom prosinca, 3.12., će biti i konvencija na kojoj će se birati novo rukovodstvo stranke. Izabrana je središnja izborna komisija koja će sutra biti predložena glavnom odbor', rekla je Milanka Opačić i dodala da su se dotaknuli još nekih tema, ali sutra će Galvni odbor odlučivati hoće li o njima raspravljati. 

Sve više kandidata

U SDP-u se gomilaju kandidature za predsjednika stranke. Kandidature još nisu službene, radi se o najavama. Danas se onima koji su ranije najavili kandidaturu priključila i Gordana Sobol koja nam je potvrdila da se planira kandidirati i da to planira sutra reći svojim stranačkim kolegama na sjednici Glavnog odbora.

'U ovim trenucima predsjedništvo određuje pravila izborne unutarstranačke utrke koja bi trebala biti potvrđena i dodatno raspravljena sutra na sjednici Glavnog odbora. Kako doznajem, prijedlog će biti da se predsjednika SDP-a po principu jedan član, jedan glas bira 19. studenog u prvom krugu, a ako bude potreban drugi krug da to bude za tjedan dana.

Konvencija stranke gdje bi trebalo izbarati ostala tijela poput predsjedništva i glavnog odbora trebala bi biti početkom prosinca.

Kada se sutra odradi Glavni odbor, a to se mora danas ovdje dogovoriti, počet će i službeni postupak kandidature i svi oni koji uistinu budu željeli biti kandidati za predsjednika SDP-a morat će skupiti dovoljan broj potpisa, to je u ovoj stranci svega 1000 potpisa.

Isto tako treba reći, iako se zasad govori samo o unutarstranačkom procesu, postoji još nekoliko pitanja koja bi se mogla danas, a obavezno sutra otvoriti, poput analize loših izbornih rezultata, ali i zahtjeva nekih stranačkih čelnika koji traže da se povuku nekad donesene odluke o raspuštanju stranačkih ogranaka. Isto tako, pred Glavnim odborom bi se trebalo naći i pismo Aleksandre Kolarić koja se silno želi vratiti u SDP kako bi se mogla kandidirati', izvijestila je ispred središnjice SDP-a reporterka Dnevnika Nove TV Tatjana Krajač.

Tko je najavio kandidaturu?

Podsjetimo, nakon poraza na izborima, Zoran Milanović podnio je ostavku i objavio kako se više neće komentirati. Da će se kandidirati za šefa stranke dosad su potvrdili Ranko Ostojić, Tonino PiculaOrsat MIljenić, Vesna Škulić i Domagoj Hajduković.

Davor Bernardić poručio je kako će odluku o eventualnoj kandidaturi donijeti nakon službene objave stranačkih izbora.

Na novinarsko pitanje razmišlja li o kandidaturi za predsjednika SDP-a, i hoće li, ako se ne kandidira, poduprijeti Orsata Miljenića, Zlatko Komadina je pak rekao da će „kandidata biti još, da treba dobro promisliti koji kandidati su tu za socijaldemokraciju i koji će joj nešto dati, a ne koji će od stranke nešto uzeti.“ Rekao je da će na tome tragu biti njegova odluka i kako je logično da će njegova podrška ići u pravcu kandidata koji nemaju grijeha.

Novinari su pitali znači li to da se neće kandidirati, a Komadina je odgovorio: „U politici nikad ne reci nikad, jer me, moram otvoreno reći, cijela Hrvatska zove da se kandidiram, ali rekao sam što sam rekao.“

Sjednica Glavnog odbora stranke održat će se sutra kada će prema najavama biti doneseni svi dokumenti i određeni svi rokovi u izbornom procesu pa i datum izbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene