451165
451165
451165
451165
451165

TKO ĆE BITI NOVI ŠEF? Još jedna članica SDP-a najavila kandidaturu

  • , 23.09.2016., 18:41
  • Autor:
  • komentara

U 17 sati u središnjici SDP-a na zagrebačkom Iblerovom trgu sastalo se Predsjedništvo SDP-a.

 
 
 
 
Izbori u SDP-u (Video: Dnevnik Nove TV)
Izbori u SDP-u (Video: Dnevnik Nove TV)

Glavna tema bili su predstojeći unutarstranački izbori.

'Mogu reći da je Predsjedništvo donijelo jednoglasno odluke koje sutra idu pred Glavni odbor, sve su vezane za proceduru izbora predsjednika i novog rukovodstva stranke. 19.11. će biti izbori za predsjednika, u roku od 30 dana svaki kandidat mora skupiti 1000 potpisa. Oni koji idu u kandidaturu za predsjedništvo moraju skupiti 400 potpisa u istom roku. Početkom prosinca, 3.12., će biti i konvencija na kojoj će se birati novo rukovodstvo stranke. Izabrana je središnja izborna komisija koja će sutra biti predložena glavnom odbor', rekla je Milanka Opačić i dodala da su se dotaknuli još nekih tema, ali sutra će Galvni odbor odlučivati hoće li o njima raspravljati. 

Sve više kandidata

U SDP-u se gomilaju kandidature za predsjednika stranke. Kandidature još nisu službene, radi se o najavama. Danas se onima koji su ranije najavili kandidaturu priključila i Gordana Sobol koja nam je potvrdila da se planira kandidirati i da to planira sutra reći svojim stranačkim kolegama na sjednici Glavnog odbora.

'U ovim trenucima predsjedništvo određuje pravila izborne unutarstranačke utrke koja bi trebala biti potvrđena i dodatno raspravljena sutra na sjednici Glavnog odbora. Kako doznajem, prijedlog će biti da se predsjednika SDP-a po principu jedan član, jedan glas bira 19. studenog u prvom krugu, a ako bude potreban drugi krug da to bude za tjedan dana.

Konvencija stranke gdje bi trebalo izbarati ostala tijela poput predsjedništva i glavnog odbora trebala bi biti početkom prosinca.

Kada se sutra odradi Glavni odbor, a to se mora danas ovdje dogovoriti, počet će i službeni postupak kandidature i svi oni koji uistinu budu željeli biti kandidati za predsjednika SDP-a morat će skupiti dovoljan broj potpisa, to je u ovoj stranci svega 1000 potpisa.

Isto tako treba reći, iako se zasad govori samo o unutarstranačkom procesu, postoji još nekoliko pitanja koja bi se mogla danas, a obavezno sutra otvoriti, poput analize loših izbornih rezultata, ali i zahtjeva nekih stranačkih čelnika koji traže da se povuku nekad donesene odluke o raspuštanju stranačkih ogranaka. Isto tako, pred Glavnim odborom bi se trebalo naći i pismo Aleksandre Kolarić koja se silno želi vratiti u SDP kako bi se mogla kandidirati', izvijestila je ispred središnjice SDP-a reporterka Dnevnika Nove TV Tatjana Krajač.

Tko je najavio kandidaturu?

Podsjetimo, nakon poraza na izborima, Zoran Milanović podnio je ostavku i objavio kako se više neće komentirati. Da će se kandidirati za šefa stranke dosad su potvrdili Ranko Ostojić, Tonino PiculaOrsat MIljenić, Vesna Škulić i Domagoj Hajduković.

Davor Bernardić poručio je kako će odluku o eventualnoj kandidaturi donijeti nakon službene objave stranačkih izbora.

Na novinarsko pitanje razmišlja li o kandidaturi za predsjednika SDP-a, i hoće li, ako se ne kandidira, poduprijeti Orsata Miljenića, Zlatko Komadina je pak rekao da će „kandidata biti još, da treba dobro promisliti koji kandidati su tu za socijaldemokraciju i koji će joj nešto dati, a ne koji će od stranke nešto uzeti.“ Rekao je da će na tome tragu biti njegova odluka i kako je logično da će njegova podrška ići u pravcu kandidata koji nemaju grijeha.

Novinari su pitali znači li to da se neće kandidirati, a Komadina je odgovorio: „U politici nikad ne reci nikad, jer me, moram otvoreno reći, cijela Hrvatska zove da se kandidiram, ali rekao sam što sam rekao.“

Sjednica Glavnog odbora stranke održat će se sutra kada će prema najavama biti doneseni svi dokumenti i određeni svi rokovi u izbornom procesu pa i datum izbora.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se