Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader 'očistio' Vladu i najavio antimafijaški zakon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sinoćnjoj izvanrednoj tiskovnoj konferenciji premijer Ivo Sanader najavio je smjene u vladi te pravosudnom, policijskom i obavještajnom sustavu.

Na mjesto dosadašnjeg ministra unutarnjih poslova dolazi Tomislav Karamarko, dok će ga na čelnom mjestu SOA-e zamijeniti Josip Buljević.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

Anu Lovrin na mjestu ministra pravosuđa zamijenit će Ivan Šimonović, a dosadašnjeg ravnatelja policije Marijana Benka, naslijedit će Vladimir Faber.

Premijer je naglasio da je Ivan Šimonović nestranački čovjek i poznati stručnjak, te ponovio kako "nije važno tko će biti, i iz koje stranke, nego je važno da se svi skupa odlučno obračunamo s kriminalom i da sugeriramo svim kriminalcima da im ovo više neće prolaziti".

Sanader je rekao da su kasno poslijepodne u Vladi provedene konzultacije, nakon kojih javnosti želi poslati snažnu poruku da će Vlada i hrvatske državne vlasti učiniti sve da se otkriju počinitelji gnjusnog ubojstva.

Najavio je i donošenje svojevrsnog antimafijaškog zakona, po uzoru na rješenja u drugim europskim zemljama.

Smjene su uslijedile nakon likvidacije Ivane Hodak u mafijaškom stilu u srcu Zagreba i usred bijela dana 'Nećemo dopustiti, ni pod koju cijenu, da Hrvatska i Zagreb, ili bilo koji drugi grad budu nesigurno mjesto za življenje i stanovanje. Nećemo dopustiti da organizirani kriminal stvara dojam u javnosti da može raditi što god hoće bez sankcija, a taj dojam, čini mi se, pokušavaju stvoriti i zato ćemo ići, kao i do sada, u najodlučniju borbu protiv organiziranog kriminala, protiv mafije', rekao je Sanader.

Kazao je i kako od policije i svih mjerodavnih institucija "traži da svoj posao obavljaju na način na koji su i zbog kojeg su postavljeni", te poručio da su kadrovske promjene poruka da će se državne vlasti obračunati s organiziranim kriminalom.

'Što se tiče kadrovskih promjena, neka se shvati odlučnost da ćemo se isto tako odlučno obračunati s organiziranim kriminalom i onima koji na jedan ili drugi način pokušavaju sugerirati da je Hrvatska mafijaška zemlja', poručio je Sanader.

Na pitanje naše novinarke kako komentira osjećaj građana da žive u državi kojom vlada mafija, premijer Sanader je nakratko zašutio, a onda kratko odgovorio: 'Čuli ste što sam rekao'.

Na pitanje je li se moralo dogoditi ubojstvo mlade žene da bi došlo do smjena na čiju se nužnost u više navrata upozoravalo, Sanader je odgovorio kako "to jedno s drugim nema veze".

'Razlog je odlučnost da se obračunamo s organiziranim kriminalom s još većom odlučnošću nego do sada i najava da u Hrvatskoj više neće biti siguran nitko tko pokušava raditi nešto ovakvo, rekao je Sanader.

Izvijestio je i da se čuo s predsjednikom Stjepanom Mesićem, s kojim je dogovorio održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, najvjerojatnije u petak, nakon što se obojica vrate iz inozemstva.

Do smjena je došlo nakon što je u ponedjeljak ujutro oko 11 sati, s dva hica iz pištolja likvidirana Ivana Hodak, kći odvjetnika Zvonimira Hodaka, koji zastupa izručenog generala Vladimira Zagorca, koji se tereti da je ukrao dragulje kojima se trebalo nabaviti oružje za naoružanje hrvatskih postrojbi za vrijeme Domovinskog rata.

>> VIDEO: Tko je bila pripadnica tzv. 'zlatne mladeži', prva ženska žrtva likvidacije

>> Likvidirana kći odvjetnika Hodaka, državni vrh na nogama

>> Svjetske agencije u prvi plan stavljaju odnos Z. Hodaka i Zagorca

>> Milanović: Očito je da imamo posla s mafijom

>> Odvjetnička komora potresena ubojstvom Ivane Hodak

>> Zagorčeva austrijska odvjetnica zabrinuta nakon umorstva

>> Čačić: Postoji sprega vlasti i kriminala

Sanader je poslijepodne vrlo oštro reagirao na novi zločin u mafijaškom stilu, koji je potresao ne samo zagreb, nego i cijelu Hrvatsku, a državni vrh dignuo na noge.

On je danas u Puli kazao kako je konačno došao trenutak kad se treba obračunati s mafijom, bez obzira o kome se radi.

'Konačno je došao trenutak za obračun s mafijom', poručio je Sanader. 'Više nećemo tolerirati organizirani kriminal niti mafijaška ubojstva. To je strašna tragedija i za svaku je osudu', poručio je premijer. 

>>
Dušan Miljuš primio nove ozbiljne prijetnje 

>> Postoje sumnje da su Miljuša pokušali ubiti

>> Pretučen novinar Dušan Miljuš 

>> Pretučen Josip Galinec, smjena na čelu PU zagrebačke 

>> Suzavcem pošpricali pa palicom pretukli direktora Zagrebačkih cesta

Dodao je tada kako je već razgovarao s ministrom unutarnjih poslova Berislavom Rončevićem koji s potpredsjednicom Vlade Đurđom Adlešič boravi u Londonu te poručio da se odmah vrati u Zagreb.

Ujedno, napomenuo je Sanader, i državni odvjetnik Mladen Bajić te ravnatelj policije Marijan Benko koji borave u SAD-u, zbog ubojstva su hitno krenuli natrag u Zagreb.

Na pitanje hoće li nakon današnja dva ubojstva u Zagrebu zatražiti ostavku ministra unutarnjih poslova, premijer Sanader je odgovorio kako najprije čeka izvješće o svemu.

Izviješće je očito stiglo - Rončević, Lovrin i Benko morat će otići sa svojih pozicija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene