Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svjetske agencije u prvi plan stavljaju odnos Z. Hodaka i Zagorca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeće svjetske agencije javljaju u ponedjeljak o još jednom u nizu ubojstava u Zagrebu usred bijelog dana, stavljajući u prvi plan činjenicu da je ubijena 26-godišnja Ivana Hodak kći odvjetnika Zvonimira Hodaka, branitelja umirovljenog generala kojeg hrvatske vlasti terete za krađu pet milijuna vrijednog dragog kamenja tijekom rata za nezavisnost.

Associated Press se poziva na domaće medije u kojima se špekulira da je tu likvidaciju moguće dovesti u vezu sa slučajem Vladimira Zagorca kojeg vodi odvjetnik Hodak, no zamjenik zagrebačke policije Dubravko Novak je za agenciju izjavio da za sada nema dokaza o toj povezanosti.

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek Plenkovićeva uzdanica Ministrica je puna vjere i nade: ''Kazneni zakon unaprijedit će status novinara'' Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed''

Ivana Hodak, ističu agencije, ubijena je s dva metka u glavu ispred svog doma u središtu Zagreba, nedaleko od policijske uprave.

>> Likvidirana kći odvjetnika Hodaka, MUP na nogama

>> Sanader: Konačno je došao trenutak za obračun s mafijom

>> Bandić: Sigurnost građana je poljuljana

Njezin otac, pojašnjava AFP, brani generala Vladimira Zagorca kojeg su u četvrtak Hrvatskoj izručile austrijske vlasti i koji se sada nalazi u pritvoru.

Hrvatska policija još uvijek nije uspjela razriješiti gangsterska premlaćivanja niza javnih osoba Austrijska agencija APA već u naslovu opširne, udarne vijesti dana ubojstvo Ivane Hodak naziva "izravnom likvidacijom".

Iz Beča se oglasila Zagorčeva odvjetnica Elizabeth Rech koja je nakon vijesti o ubojstvu mlade Ivane Hodak izrazila sumnju u mogućnost pravičnog postupka u Hrvatskoj za svog klijenta, javlja APA.

"Mi sigurno nećemo tek tako prijeći preko toga", izjavila je Rech, pogođena ubojstvom kćerke njezinog kolege.

"Pravičan postupak u Hrvatskoj u ovim okolnostima ne može se provesti", naglasila je Reich, tvrdeći da su se ostvarila njezina strahovanja jer umorstvo Ivane Hodak povezuje sa slučajem Zagorec.

"Pitanje je je li se sve to isplatilo", zapitala se bečka odvjetnica govoreći o prošlotjednom izručenju Zagorca Hrvatskoj.

"Poduzet ćemo sve političkim kanalima kako bismo to okončali", najavila je Rech novinarima APA-e uz napomenu da bi se slučajem Zagorec mogla pozabaviti i Europska komisija.

Glasnogovornik državnog odvjetništva u Beču izjavio je, međutim, da se odluka o izručenju ne može povući.

Glasnogovornik austrijskog ministarstva pravosuđe Thomas Gaiblinger samo je izjavio da ne može "ništa reći o tome" i da je sud "na odgovarajući način" preispitao slučaj Zagorec.

Reuters, javljajući o ubojstvu kćeri uvaženog hrvatskog odvjetnika, prenosi riječi premijera Ive Sanadera koji očekuje "brzu policijsku akciju".

"Vrijeme je da se konačno obračunamo s mafijom", prenosi Reuters Sanaderove riječi.

Predsjednik Stjepan Mesić, koji je ovo ubojstvo nazvao "gnjusnim zločinom", sazvao je za kraj tjedna hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, prenose Reuters i AFP.

Reuters podsjeća da se Hrvatska nalazi usred pregovora za članstvo u Europskoj uniji, a da je borba protiv korupcije i kriminala jedan od ključnih uvjeta koje Hrvatska mora ispuniti ukoliko želi do kraja iduće godine zaključiti pristupne pregovore.

Agencije također ističu da hrvatska policija još uvijek nije uspjela razriješiti slučajeve premlaćivanja u gangsterskom stilu niza javnih ličnosti, novinara, dužnosnika gradskih vlasti i direktora građevinske tvrtke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene