Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVIJESNA INSTITUCIJA

Provjerili smo ima li Sabor uopće kodeks ponašanja i šokirali se istražujući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljudski je ispričati se. Lijepa je to gesta, političarima tako strana. A lijepog je ponašanja sve manje i u parlamentu. Sabor postoji od 13. stoljeća i vjerojatno nikomu u tih 700 godina nije palo na pamet tijekom sjednice - jesti pizzu. Ivanu Pernaru jest. Pa smo provjerili - ima li Sabor uopće kodeks ponašanja. Šokirali smo se istražujući.

Od fotografiranja dok traje rasprava do večere u sabornici. Kako se dogodilo da zastupnik unese pizzu - u Saboru ne otkrivaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna napisana nova pravila Živi zid i dalje bez komentara, Peđa Grbin poručuje: "Nije normalno da gospodin Pernar šeće iz stranke u stranku" Slika nije dostupna Sukobili se Reiner i Pernar U Saboru o ''Za dom spremni'': ''Samo brate riješite''

U ovoj povijesnoj instituciji kažu nam da kodeks lijepog ponašanja nemaju, ali da od svakog posjetitelja očekuju da će i ponašanjem i odijevanjem poštovati Hrvatski sabor.

Kao i oni koji ovdje rade. Kako je moguće da institucija koja zasjeda od 13. stoljeća, a u ovoj je palači od 18. stoljeća nema takav kodeks - objašnjava potpredsjednik Sabora.

"Jer se pretpostavljalo da je takav otklon od normalnog ponašanja, uljuđenog ponašanja, pogotovo u ovom visokom domu, naprosto nezamisliv", kaže Željko Reiner.

Iako nema kodeksa, iz redova oporbe kažu - zbog pizze je Reiner mogao izreći opomenu Pernaru.

"Zbog toga što je po članku mislim 238 odstupao od uobičajenog načina ponašanja u Sabornici'', kaže Arsen Bauk.

Odstupali su i drugi. Dok se tajnik sjednice Sabora obraćao nekome iza Pernara i govorio ''ma ti si luđi od njega'' Pernar ga je optužio.

"Evo što mi dobacuje čovjek koji sjedi meni s desna, dobacuje mi i govori ti si luđak", rekao je Pernar.

SDP-ov zastupnik Maras vjeruje da su riječi tajnika bile upućene njemu.

"Ne znam, vidio sam kasnije na snimci da je tajnik plenarne sjednice nešto dovikivao, s time se ne opterećujem, čovjek je očito bio malo nervozan, kasno je bilo, doduše ja to ne opravdavam", kaže Gordan Maras.

A neprimjerenim rječnikom poslužio se i Pernar. "Bez gospodina Andreja Plenkovića, ministra gospodina Marića, i sve ove ergele koju imamo tamo", govorio je Pernar. Reiner ga je zamolio da rabi odgovarajući rječnik, a Pernar se ispričao. I prošao je - bez kazne. Kao i za pizzu u sabornici.

"Ja mislim da je to najdrastičniji primjer u kojem se zaista pokazuje možemo li ići niže od onog što smo dosad vidjeli'', kaže stručnjakinja za komunikaciju Gabrijela Kišiček.

A Kodeks u Saboru je, tvrdi, potreban. "Tu se sad pokazuje taj nedostatak kodeksa koji bi propisivao pravila i odgovarajuće kazne zbog kršenja tih pravila'', kaže Kišiček.

Željko Reiner pak najavljuje - uskoro će predložiti promjenu poslovnika, ali i propise za lijepo ponašanje.

"Da uvedemo svojevrsni etički kodeks koji bi onemogućavao neprimjereno ponašanje i neprimjereno govorenje u Saboru'', kaže Reiner. A grubo kršenje propisa, kaže - treba i kažnjavati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene