Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Rehn i Swoboda osuđuju ubojstva i pozivaju na akciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn i parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda snažno su osudili ubojstvo novinara i suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i direktora marketinga Nike Franjića, a Swoboda je poručio i da taj događaj 'Hrvatsku jasno baca unatrag u njezinim nastojanjima da uđe u EU'.

'Komisija snažno osuđuje kriminalni napad u kojem je ubijen novinar Ivo Pukanić i njegov direktor marketinga Niko Franjić. Naše misli su s obiteljima i prijateljima žrtava. Vjerujemo da će hrvatske vlasti primjereno istražiti ovaj napad i privesti počinitelje pravdi', stoji u izjavi Ollija Rehna koju je objavila Europska komisija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opet optimističan? Rehn: Hrvatska na pragu rješenja graničnog pitanja Slika nije dostupna Ne može biti pokajnik 'Joca je organizator kriminalne skupine'

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda istaknuo je 'apsolutnu zabrinutost' zbog ovoga događaja.

'Ovo je šok koji Hrvatsku jasno baca unatrag u njezinim nastojanjima da uđe u EU. Ili će Vlada uspjeti u svojim namjerama i napraviti reda i time na neki način ukloniti svoj nemar posljednjih mjeseci i godina ili nema ništa od tako skorog ulaska Hrvatske u EU. Nedavno sam izjavio kako se moraju pronaći velike ribe, što je premijer Sanader kritizirao, ali primjećuje se da postoje velike ribe na području kriminala i one do sada nisu uhićene', rekao je Swoboda.

On je rekao da ne bi bilo pametno u ovoj situaciji uvoditi izvanredno stanje.

'To je pogrešno. U Hrvatskoj imamo ekstremnu situaciju. S jedne strane, ovaj se problem umanjivao, a s druge strane uveličavala se priča o korupciji na sveučilištu i sada se traži izvanredno stanje. Demokracija se s ovakvim problemima mora nositi kao demokracija. Premijer Sanader sada osobno mora preuzeti odgovornost za akcije koje slijede, kako za borbu protiv korupcije tako i u borbi protiv organiziranog kriminala. Sada je trenutak istine i cijela Vlada na čelu s premijerom mora djelovati', izjavio je Swoboda, dodajući da Vlada u svoje napore mora uključiti i oporbu.

'Hrvatska Vlada treba djelovati odlučno i u svoje akcije i odluke uključiti i oporbu, ali premijer sa svojim ministrima mora beskompromisnim planom krenuti u borbu protiv kriminala. U tome se moraju ukloniti osobne veze', rekao je Swoboda.

Swoboda ističe da je 'potreban radikalan rez i poduzimanje radikalnih mjera u okviru onoga što je dopušteno u demokraciji. Demokracija se u ovakvoj situaciji ne može staviti na led i Hrvatska mora dokazati da je u stanju suzbijati korupciju i organizirani kriminal u okviru demokracije i pravne države'.

Parlamentarni izvjestitelj smatra da 'sloboda medija u Hrvatskoj nije u opasnosti'.

'Uvjeren sam da se mediji odupiru i brane ... te da se neće dati zastrašiti, ali Vlada mora jasno preuzeti zaštitu novinara sve dok se ne uhvate počinitelji i oni koji su dali nalog za ubojstvo', naglasio je Swoboda.

Ubojstvo Pukanića ne bi trebalo spriječiti napredak Hrvatske

Šef Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert najoštrije je osudio ubojstvo novinara i suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i direktora marketinga Nike Franjića, ocijenivši da taj događaj ne bi trebao utjecati na proces pridruživanja Hrvatske EU.

'Najoštrije osuđujemo ove napade i izražavamo sućut obiteljima', rekao je Degert, prije sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Degert je pozvao hrvatske vlasti da istraže napade koji su se dogodili posljednjih tjedana u Zagrebu i privedu počinitelje pravdi, izrazivši spremnost Europske komisije da u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala pomogne na bilo koji način.

Degert je ocijenio da posljednji događaji ne bi trebali utjecati na Izvješće o napretku Hrvatske koje bi trebalo biti objavljeno 5. studenoga, niti na plan završetka pregovora, jer se tim izvješćem ocjenjuje napredak RH u razdoblju od listopada 2007. do listopada 2008.

'Očito je da će se ti događaji uzeti u obzir, ali ne bi trebali utjecati na proces pridruživanja niti spriječiti hrvatski napredak', istaknuo je Degert.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene