Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivamo dokad će epidemija trajati

Mišja groznica u Hrvatskoj: Broj oboljelih raste, zabilježen i prvi smrtni slučaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj oboljelih od mišje groznice u Hrvatskoj raste - gdje su sve zabilježeni slučajevi i kako se zaštititi, pojasnila je gošća Dnevnika Nove TV, Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu.

Hrvatskom se raširila epidemija mišje groznice. U Požegi je zabilježen i prvi smrtni slučaj. Zbog komplikacija pro-uzrokovanih mišjom groznicom preminuo je stariji muškarac, inače kronični bolesnik. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zadravstvo, do danas je prijavljen 191 slučaj oboljele osobe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teške kliničke slike Epidemija ospica i hripavca poharala dva grada susjedne države: "Riječ je o necijepljenoj djeci" Ilustracija Svjetski ekonomski forum WHO se sprema za crni scenarij: Moguća pandemija mogla bi uzrokovati 20 puta više smrtnih slučajeva od koronavirusa

U zagrebačku kliniku gotovo svakodnevno stižu oboljeli s Medvednice.

S kakvim se simptomima građani javljaju i kako se zapravo zaraze?

Pacijenti dolaze nakon što prvi ili drugi dan dobiju povišenu temperaturu, glavobolju ili mučninu. Međutim, bolest dalje može napredovati u smislu zatajenja bubrega, smanjenog mokrenja, a ponekad i potrebom za dijalizom. Zaraze se tako što udišu prašinu u kojoj su izlučeni sekreti zaraženih glodavaca. Dakle bolest je uzrokovana virusom. U slini i urinu imamo virus. On se nalazi u prašini, ako dižemo tu prašinu, radimo u polju ili slično, možemo udahnuti taj virus i na taj način se zaraziti.

Na koji se način možemo zaštititi?

Prvo je potrebno najviše izložene skupine, kao što su poljodjelci, šumski radnici, izletnici, planinari, razmišljaju o zaštiti, ali i svi koji rekreativno odlaze u šumu. Potrebno je prati ruke, ne dizati prašinu, ne ležati po travi, ako nešto čistimo u nekim vikendicama i šupama gdje nismo dosta dugo bili, sve dobro treba prešpricati dezinfekcijskim sredstvom, ne dirati gnijezda glodavaca i paziti da ne ostavljamo hranu po stolovima ispred svojih kuća, jer glodavci vole i našu i životinjsku hranu.

Može li se reći do kada će trajati ova epidemija?

Epidemija uobičajeno na ovim prostorima traje do uobičajeno listopada, tako da očekujemo, ovisno opet o temperaturi i klimatskim uvjetima, vjerojatno do kraja listopada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene