Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaraza moguća i u zatvorenom

Sve više oboljelih od mišje groznice: Provjerite koji su simptomi i kako se zaštititi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Sljemenu se pojavila mišja groznica. U bolnici leži već devetero oboljelih dok se deseci liječe kod kuće. Groznicu prenose miševi na čovjeka, a sretna je okolnost što se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Prenose je miševi, a prava je prijetnja ljudima. Oboljelih od mišje groznice sve je više. Samo na zagrebačkom području zaraženo je 35 osoba, a u bolnici je trenutačno njih devetero.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih Sljemenska žičara Svaki dan od 9 do 16 sati Nova Tomaševićeva odluka oduševit će skijaše, građanima uputio i apel

„Počinje sa visokom temperaturom, tipični simptomi bili bi dosta jaki bolovi u leđima, zatim crvenilo lica, crvenilo konjuktiva, zaraženi mogu početi manje mokriti“, kaže infektolog Ivan Kurelac s klinike Dr. Fran Mihaljević.

Najugroženiji šumari i poljoprivrednici

Jača komplikacija je zatajenje bubrega, no takvih slučajeva ove godine nije bilo. Najugroženiji su šumari, poljoprivrednici ili planinari. A onima koji borave u prirodi savjetuje se da hranu i piće čuvaju u spremnicima, često peru ruke, ne piju vodu sa šumskih izvora, ne sjede i ne leže na tlu.

Oni koji su dan odlučili provesti na Sljemenu, uglavnom se pridržavaju uputa.

"Moguće je zaraziti se i u zatvorenom prostoru"

Virus se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Ali zaraziti se možete udisanjem prašine koja sadrži izlučevine glodavaca. Zato je moguće zaraziti se i u zatvorenom prostoru.

„Bilo da se radi o nekakvim zapuštenim vikendicama, tavanima, podrumima, da se izbjegava dizanje prašine te da se koristi mokra krpa kako bi se što manje dizala prašina te da se koriste mjere zaštite u smislu da se nosi maska za lice“, kaže epidemiologinja Goranka Petrović, HZJZ.

Iako još nije riječ o epidemiji, zaraženih mišjom groznicom više je nego lani. Stoga se savjeta liječnika svakako treba pridržavati.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene