Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavila apel

Psihologinja koja je tražila hitan smještaj za autističnu djevojčicu pod izvanrednim nadzorom Ministarstva: "Svrha je zastrašivanje i ušutkivanje"

Valerija Kanđera, psihologinja Centra za socijalnu skrb
Valerija Kanđera, psihologinja Centra za socijalnu skrb Foto: DNEVNIK.hr
Psihologinja Centra za socijalnu skrb Valerija Kanđera pod nadzorom je Ministarstva rada, miroviskog sustava i obitelji koje istražuje je li objavom apela za smještaj djevojčice prekršila njezino pravo na privatnost.

Početkom tjedna Ministarstvo je poslalo izvanredni upravni nadzor psihologinji Valeriji Kanđeri kako bi utvrdili je li prekršila praavo na privatnost djeteta kad je objavila apel da hitno traži smještaj za autističnu djevojčicu koju je odbilo 30 institucija. Malena je nakon objave apela psihologinje smještena u Centru Slava Raškaj.

Predsjednica sindikata socijalne skrbi Jadranka Dimić Indexu je potvrdila da Ministarstvo providi izvanredni nadzor od početka tjedna.

"Glavno pitanje je je li psihologinja imala suglasnost područnog ureda da nešto objavi na Facebooku. Nepisano je pravilo da se ne smije nešto objaviti u medije bez dopuštenja", kaže Dimić i dodaje kako psihologinja Kanđera nije povrijedila pravo djeteta na privatnost jer nije izašla s osobnim podacima, samo je tražila smještaj za djevojčicu. Ističe kako sindikat nestrpljivo iščekuje nalaz nadzora, a mogli bi ga čekati nekoliko mjeseci.

Pročitajte i ovo Plakati u Tuzli o podjeli BiH Policija traga za počiniteljima Otkriveno tko je lijepio plakate o podjeli BiH između Srbije i Hrvatske: "Borimo se za državu zasnovanu na pravdi i istini"

"Umjesto da se ekipa u Ministarstvu primi posla, troše novac građana za izvanredne nadzore čija je svrha zastrašivanje i ušutkivanje. Sva sreća da imamo ljude kao Valerija koji zahvaljujući svom profesionalnom vijeku bez mrlje imaju potrebu reći s čim se stručni radnici svakodnevno susreću", rekla je Dimić.

Psihologinja je objavila apel na društvenim mrežama nakon što je šestogodišnja autistična djevojčica ostala bez skrbi i smještaja, a Ministarstvo, koje je bilo upoznato s njezinim slučajem, nije reagiralo.

Kanđera je za Dnevnik Nove TV kazala kako se ne boji sankcija.

Pročitajte i ovo Trenutak slijetanja autobusa s nadvožnjaka Neizmjerna tuga Bend koji je svirao na vjenčanju stradalog para u emotivnoj objavi: "Ovo je najtužnija objava u mojoj glazbenoj karijeri"

"Zapravo ne, ja sam stara garda očeličena kroz sustav, takva sam i karakterno. Mislim i da ljudi, budući da sam toliko dugo u sustavu, znaju kako radim, a onda kad znate da to radite savjesno i imate takav feedback, ne bojite se što će biti dalje.

Zapravo negdje u dubini duše svi koji su davali izjave znaju da moj status nije napisan jer sam htjela biti hirovita, nego sam doista gledala u oči djetetu - koje je trebalo našu pomoć", rekla je nakon objave apela koji je potresao javnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene