Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaki dan nas zrače

Izmjerili smo zračenje u prosječnom stanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijenosno računalo, WLAN, mobiteli, uređaji bez kojih ne možemo zamisliti modernu svakodnevicu. Znamo li što nam čine?

Ono što znamo jest da emitiraju neionizirajuće elektromagnetsko zračenje! Zvuči komplicirano, stručno, daleko…ipak, svuda je oko nas. Magnetski valovi koji danas, uslijed razvoja moderne tehnologije, procjenjuje se, prelaze prirodna zemljina zračenja milijun milijardi puta!

Pročitajte i ovo Provjereno: Hrvoje Rendulić - 7 Teško obolio Koliko košta ljudski život? Hrvoje Rendulić čovjek je koji se neumorno borio za druge, sada se bori za vlastito zdravlje Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama"

Danas više od 250.000 Šveđana pati od poremećaja pod nazivom elektrohipersenzibilnost. Izaziva ga zračenje elektromagnetskih frekvencija. Rigmor Grandlund Lind otišla je u mirovinu zbog teških simptoma EHS-a.

'Kad netko tko mi dođe u posjet zaboravi isključiti mobitel, jako mi je loše, nakon par sati se razbolim, a nakon 4 sata ne mogu više govoriti!', kaže Rigmor, objašnjavajući kako se simptomi manifestiraju slično poput alergija. Alergičari su alergični na primjerice različite biljke, dok EHS-ovci pate od različitih frekvencija.

Koliko smo svakodnevno izloženi zračenju, pokušala je izmjeriti ekipa Provjerenog, uz pomoć inženjera Roberta Markušića. U prosječnom zagrebačkom stanu izmjerili smo količine elektromagnetskih valova, bežičnih uređaja koje najčešće koristimo.

Odlučili smo doznati zašto su u, primjerice, salzburškom Zavodu za javno zdravstvo, usprkos daleko tolerantnijim propisima Europske unije, odlučili maksimalno smanjiti izloženost svojih građana zračenjima. Dočekao nas je dr. Gerd Oberfeld, predstavnik austrijskog udruženja liječnika za utjecaj okoliša na zdravlje. 'Kad bi posljedice bile glavobolja, nitko to ne bi ni spominjao, no kad je posljedica tumor na mozgu, trebamo biti vrlo, vrlo oprezni!', kaže dr. Oberfeld.

Usporedbe radi, maksimalne preporučene vrijednosti u Hrvatskoj za razinu zračenja su 1600 puta veće od onih u Salzburgu. Njihova maksimalna preporučena vrijednost zračenja jest 1 milivat po metru četvornom, dok u Hrvatskoj standardi sežu i do 1,6 vata.

'Kod nas su te razine dva i pol puta strože po preporuci EU i međunarodnih institucija za zaštitu od neionizirajućeg zračenja. Mislim da samo tri ili četiri zemlje u Europi imaju strože od nas', kaže Zdenko Pavković, inspektor Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Kako bi nas uvjerio kojoj količini zračenja smo izloženi samo boravkom u blizini kućnog bežičnog telefona, liječnik nam je pokazao razinu zračenja koju emitira njegova baza. Zračenja su bila čak 8 000 puta veće od onih koje u Salzburgu preporučuju!

Nakon godina izloženosti, tumači liječnik, mogu se pojaviti simptomi poput problema sa spavanjem, vrtoglavica ili glavobolja. Česta kombinacija korištenja, primjerice mobitela i računala, ili bežičnog telefona istovremeno, nikako nije dobra, tvrdi liječnik. 'Ako ste osjetljivi, onda ćete znati, da, ako odložite telefon, s vremenom će vam biti bolje, ali neće biti savršeno, ako je u susjednoj sobi ista naprava vašeg susjeda.'

Ipak, naši stručnjaci u Institutu za medicinska istraživanja ovakve zaključke drže pretjeranima i bespotrebnim dizanjem panike.

Istovremeno u javnost je izašlo upozorenje Međunarodnog udruženja znanstvenika upućeno svjetskim vladama o opasnim posljedicama zračenja na ljudsko zdravlje.
U deset natuknica upozoravaju na ozbiljne rizike kojima je čovječanstvo trenutačno izloženo.

'Nije dokazano, baš zato jer nije dokazano ne može se drugačije postupati. Kad se dokaže, onda će Ministarstvo djelovati. Ali mislim da će to biti na razini cijele EU', kaže Pavković. Dr. Oberfeld ne posjeduje mobitel, i iako Austrija nema zakona o ograničenju mjerenja, u Salzburgu se antene odašiljača za mobitele postavljaju planski, kako bi se distribuirala količina zračenja.

UMTS ili 3. generacija mobitela ipak zrači i do 1000 puta manje od prethodne GSM generacije. Liječnik preporuča ukoliko imate opciju biranja mreže na mobitelu, svakako izaberite UMTS.

'Prvo: koristite fiksnu liniju, s kabelom, tu nema radijacije, drugo: ne koristite wi-fi, ili wlan, koristite kabele', preporuča dr. Oberfeld.

Utemeljen ili ne, strah od posljedica neizbježne moderne tehnologije podijelio je i znanstvenike. Izbor je na nama samima. Hoćemo li se ponašati manje konformistički i pritom sačuvati zdravlje ili na uštrb trenutne komocije možda biti bolesni sutra. Izaberite.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene