413844
413844
413844
413844
413844

PRIPREMITE SE NA VRIJEME Evo kako pravilno glasovati na izborima

  • , 11.09.2016., 06:59
  • Autor:
  • komentara

Na izborima na koje izlazimo 11. rujna birači će i ovaj put osim liste moći zaokružiti i ime.

 
 
 
 
Kako pravilno glasovati na izborima (Video: Dnevnik.hr)
Kako pravilno glasovati na izborima (Video: Dnevnik.hr)

Na parlamentarnim izborima koji će se održati u nedjelju 11. rujna birači će na biračkom listiću osim liste moći zaokružiti i jedno ime koje smatraju najboljim izborom. Preferencijalno glasovanje uvedeno je na prošlim parlamentarnim izborima.

Na biračkim mjestima i ove će nas godine dočekati poveći listići, a mnogi će se zapitati kako pravilno glasovati. Evo objašnjenja.

Naš listić podijelili smo na četiti zamišljene liste imena 'A', 'B' 'C' i 'D'.

Opcije u kojima će vaš listić biti važeći su sljedeće:

Opcija jedan: Zaokruživanjem neke od lista, primjerice liste B i jednog kandidata s te iste liste birali ste listu i kandidata kojeg želite i to je siguran glas.

Opcija dva: Možete zaokružiti samo jednog kandidata s bilo koje od ponuđenih lista i tako dati glas njemu i listi.

Opcija tri:
Ukoliko želite, možete glasovati za čitavu listu i zaokružiti primjerice listu D i tako glas dati opciji za koju vjerujete da je u redu.

Opcija četiri:
Zaokruživanjem primjerice jednog od kandidata na listi A, zaokruživanjem liste B i zaokruživanjem kandidata na listi C vaš glas otići će listi koju ste zaokružili dok kandidati koje ste zaokružili neće dobiti vaš glas.

Opcija pet:
Ukoliko na nekoj od lista, primjerice listi A zaokružite više kandidata, vaš glas odlazi čitavoj listi odnosno političkoj opciji pod kojom se nalaze ti kandidati.

A redovita pojava na izborima su nevažeći glasački listići. Ovo su neke od situacija u kojima će se proglasiti upravo takvima.

Opcija jedan: Ukoliko zaokružite po jednog ili više kandidata na različitim listama, primjerice jednog kandidata na listi C i jednog kandidata na listi D, vaš listić je nevažeći.

Opcija dva:
Listić je nevažeći i ako zaokružite dvije liste.

Opcija tri:
Vaš listić će, naravno, biti nevažeći ukoliko ne zaokružite niti jednog kandidata ili listu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se