Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AFERA KOJA JE UZDRMALA SVIJET

'PANAMA PAPERS' Fiktivne firme koje zarađuju milijune - Kako to sve funkcionira?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika afera uzdrmala je svijet. Najveće curenje tajnih dokumenata u povijesti otkriva kako su i gdje bogati, moćni i slavni prali novac te utajivali porez.

Među milijunima dokumenata nazvanim Dosje Panama spominju se i najmanje tri hrvatske tvrtke. Diljem svijeta pokrenute su istrage.

Pročitajte i ovo Stjepan Prnjat (L) na suđenju uvjeravanja na sudu Supruga "hrvatskog Escobara" na sudu negirala da mu je pomagala u pranju novca Slika nije dostupna Isplivale tajne iz posljednjih 40 godina POČELE ISTRAGE U AFERI STOLJEĆA Hoće li otkriveno ugroziti još europskih čelnika?

Dosje Panama otkriva gdje i kako političari, moćnici, bogataši skrivaju novac. Ovo je najveće curenje informacija u povijesti. Anoniman izvor medijima je dostavio čak 11,5 milijuna dokumenata o 214.000 fiktivnih tvrtki u poreznim oazama. One postoje samo na papiru i kroz njih prolazi novac.

'Ovo je velika industrija i mislim da im je ovo jedan od najvećih udaraca s obzirom na veličinu te industrije i priljev i protok novca', rekao je Gerard Ryle, direktor ICIJ-a.

Sve ide preko jedne od najzatvorenijih odvjetničkih tvrtki Mossack Fonseca. Oni osnivaju firme uz pomoć kojih bogati i moćni iz cijelog svijeta peru i skrivaju novac. Spominje se i Hrvatska s najmanje tri tvrtke. U dokumentima se pojavljuju imena bogataša, političara, sportaša, šefova narkokartela, špijuna.

Među njima je više od 140 političara iz više od 50 zemlja, tu su i neki sadašnji i bivši državni čelnici. Tragovi vode izravno ili do obitelji ljudi poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, britanskog premijera Davida Camerona, ukrajinskog predsjednika, islandskog premijera, saudijskog kralja, sirijskog predsjednika i mnogih drugih svjetskih moćnika. Na popisu su i neki od čelnika FIFE, UEFE kao što je Platini, a spominje se i najbolji nogometaš svijeta Mesi, kao i druge nogometne zvijezde.

Kako sve to funkcionira?

Neki bogataš ima osobu od povjerenja, najčešće člana obitelji - taj čovjek kojem se vjeruje angažira odvjetničku tvrtku specijaliziranu za poslovanje s offshore tvrtkama, osnuje se firma koja u biti postoji samo na papiru, odnosno nema ni zaposlenih niti imovine, osim broja poštanskog sandučića.

Međutim ta fiktivna tvrtka zarađuje. Primjerice, kupi nešto za kunu, a proda za milijune. Sve dokumente medijima je dostavio anoniman izvor, a njihovo analiziranje trajat će dugo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene