Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stranka Pametno

REZANJE LOKALNIH MOĆNIKA - 123 urbana centra, pet regija i 4000 političara umjesto 11.000

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka Pametno želi smanjiti broj lokalnih političara i ograničiti im broj mandata.

Ako dođe na vlast, stranka Pametno će smanjiti broj lokalnih političara za tri puta, mandat gradonačelnicima i načelnicima ograničiti na najviše dva kako bi se smanjio utjecaj lokalnih moćnika koji time generiraju mrežu svojih poslušnika i šire svoj utjecaj.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon izbora Tomašević o Grmoji kao mandataru: "Mi nismo ti koji postavljaju uvjete" Andrej Plenković Euforija u HDZ-u Plenković otkrio jesu li već počeli pregovori

"Koliko je Hrvatskoj potrebna reforma javne uprave i lokalne samouprave govori podatak da je od prošlih parlamentarnih izbora broj gradonačelnika na izbornim listama porastao s 36 na 48", rekla je novinarima u četvrtak predsjednica te stranke Marijana Puljak kod fontane u izgradnji na Trgu kralja Tomislava.

Smanjivanjem broja lokalnih političara za tri puta, broja lokalnih jedinica s 556 gradova i općina na 123 urbana centra, 21 županije na pet regija i broja političara s više od 11 tisuća na četiri tisuće, stranka Pametno želi ograničiti moć lokalnih moćnika te smanjiti korupciju u lokalnoj samoupravi.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Najzorniji primjer, istaknula je Puljak, jest zagrebački gradonačelnik koji nešto manje od dva desetljeća upravlja Zagrebom, a na koji način to radi vidi se u predizbornoj kampanji.

"Građani Zagreba plaćaju najviši prirez u državi, gradonačelnik umjesto da taj novac koristi za povećanje kvalitete života gradi fontane i kupuje predizborne glasove po čitavoj Hrvatskoj", izjavila je čelnica stranke Pametno.

Smatra da su sve političke stranke proteklih 25 godina koristile lokalnu samoupravu za širenje svog utjecaja, uhljebljivanje stranačkih prijatelja i stvaranje glasačke mašinerije koja im osigurava ostanak na vlasti. Pametno će zato ograničiti mandate gradonačelnika i načelnika koji će na kraju morati odabrati hoće li biti gradonačelnici i načelnici ili saborski zastupnici.

Puljak je podsjetila kako su se na prošlim parlamentarnim izborima svi zalagali za reformu javne uprave i lokalne samouprave, ali da vlada Mosta i HDZ-a nije ništa napravila po tome pitanju jer su shvatili da će time i sebi odrezati granu na kojoj sjede, odnosno svoje gradonačelnike i načelnike koji tom mrežom osiguravaju glasačku mašineriju kojom ostaju na vlasti.

Na pitanje zna li za primjer u Europi gdje su lokalni dužnosnici ograničeni na dva mandata s obzirom da je gradonačelnik Beča na toj dužnosti već 21 godinu, Puljak je rekla da u Europi ima primjera jednog i drugog slučaja.

"Glasačka mašinerija stvara se zapošljavanjem svojih poslušnika u javna poduzeća i upravna tijela poduzeća. U Splitu je u posljednje vrijeme gradonačelnik u gradsku upravu zaposlio 85 stranačkih prijatelja. Sve te njihove obitelji stvaraju jaku mrežu kojom žele osigurati vlast", zaključila je Puljak. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene