448658
448658
448658
448658
448658

REZANJE LOKALNIH MOĆNIKA - 123 urbana centra, pet regija i 4000 političara umjesto 11.000

  • , 01.09.2016., 11:55
  • Autor:
  • komentara

Stranka Pametno želi smanjiti broj lokalnih političara i ograničiti im broj mandata.

 
 
 
 
Marijana Puljak (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)
Marijana Puljak (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)

Ako dođe na vlast, stranka Pametno će smanjiti broj lokalnih političara za tri puta, mandat gradonačelnicima i načelnicima ograničiti na najviše dva kako bi se smanjio utjecaj lokalnih moćnika koji time generiraju mrežu svojih poslušnika i šire svoj utjecaj.

"Koliko je Hrvatskoj potrebna reforma javne uprave i lokalne samouprave govori podatak da je od prošlih parlamentarnih izbora broj gradonačelnika na izbornim listama porastao s 36 na 48", rekla je novinarima u četvrtak predsjednica te stranke Marijana Puljak kod fontane u izgradnji na Trgu kralja Tomislava.

Smanjivanjem broja lokalnih političara za tri puta, broja lokalnih jedinica s 556 gradova i općina na 123 urbana centra, 21 županije na pet regija i broja političara s više od 11 tisuća na četiri tisuće, stranka Pametno želi ograničiti moć lokalnih moćnika te smanjiti korupciju u lokalnoj samoupravi.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Najzorniji primjer, istaknula je Puljak, jest zagrebački gradonačelnik koji nešto manje od dva desetljeća upravlja Zagrebom, a na koji način to radi vidi se u predizbornoj kampanji.

"Građani Zagreba plaćaju najviši prirez u državi, gradonačelnik umjesto da taj novac koristi za povećanje kvalitete života gradi fontane i kupuje predizborne glasove po čitavoj Hrvatskoj", izjavila je čelnica stranke Pametno.

Smatra da su sve političke stranke proteklih 25 godina koristile lokalnu samoupravu za širenje svog utjecaja, uhljebljivanje stranačkih prijatelja i stvaranje glasačke mašinerije koja im osigurava ostanak na vlasti. Pametno će zato ograničiti mandate gradonačelnika i načelnika koji će na kraju morati odabrati hoće li biti gradonačelnici i načelnici ili saborski zastupnici.

Puljak je podsjetila kako su se na prošlim parlamentarnim izborima svi zalagali za reformu javne uprave i lokalne samouprave, ali da vlada Mosta i HDZ-a nije ništa napravila po tome pitanju jer su shvatili da će time i sebi odrezati granu na kojoj sjede, odnosno svoje gradonačelnike i načelnike koji tom mrežom osiguravaju glasačku mašineriju kojom ostaju na vlasti.

Na pitanje zna li za primjer u Europi gdje su lokalni dužnosnici ograničeni na dva mandata s obzirom da je gradonačelnik Beča na toj dužnosti već 21 godinu, Puljak je rekla da u Europi ima primjera jednog i drugog slučaja.

"Glasačka mašinerija stvara se zapošljavanjem svojih poslušnika u javna poduzeća i upravna tijela poduzeća. U Splitu je u posljednje vrijeme gradonačelnik u gradsku upravu zaposlio 85 stranačkih prijatelja. Sve te njihove obitelji stvaraju jaku mrežu kojom žele osigurati vlast", zaključila je Puljak. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se