Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BUZ najavio tužbu

Ovako Vlada planira pomoći siromašnima s grijanjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U svakom stanu - troškovi za struju i plin jedni su od najvećih.

Vlada je do početka svibnja 2013. sukladno EU direktivi bila obvezna donijeti uredbu kojom bi se siromašnim kućanstvima subvencionirala energija.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Ilustracija ANALIZA IVANA ODRČIĆA Dolazi zima, hoćemo li se imati čime grijati? Najveći rizik leži u odlukama dviju država: "Tim činom cijene plina bi eksplodirale"

Na to bi imali pravo svi kojima trošak energenata prelazi 10 posto ukupnih primanja. Takva uredba ipak nije donesena. Vlada najavljuje neke druge mjere pomoći, a Blok umirovljenici zajedno - tužbu.

Krešimiru je grijanje veliki izdatak. S mirovinom od 1500 kuna, te malo papira i pokojm trešćicom koju pronađe na tržnici, ne zna kako će preživjeti ovu zimu.

Mnogi su hrvatski građani u sličnoj ili još goroj situaciji. Nade su polagali u europsku direktivu kojom je Vlada do svibnja trebala definirati pomoć kojom bi se siromašnim kućanstvima subvencionirala energija. No od toga, za sada ništa.

'Vidimo da je Vlada napravila presedan, dakle još jednom je prevarila EU, odnosno izigrala jednu od direktiva koju je trebala poštovati odnosno primijeniti još ove zime', rekao je Milivoj Špika iz BUZ-a.

>>BUZ najavio tužbu protiv Vlade zbog grijanja

Mjerodavni za nepoštivanje zakona, smatraju, imaju valjan razlog. 'Nažalost sredstava u proračunu nema', poručila je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Za one najugroženije nude drugačiji model. 'Da im se u toku grijaće sezone ne isključuju energenti zbog dugova nego da se ti energenti na rate mogu otplačivat do sljedeće grijaće sezone', objasnila je Opačić.

No novca nemaju ni oni na koje se ova mjera odnosi. 'Iznos koji vi nemate, ne možete ga platiti pa bio on na jednu ratu ili 100 rata', odlučni su u BUZ-u.

Novac Vlada može pronaći samo još jednim nepopularnim i možda ne baš fer potezom.

>>Većina građana plaćat će skuplje energente kako bi pomogli siromašnijima

'Mi možemo možda ostale građane opteretiti s nešto većom cijenom energenata kako bismo napravili fond solidarnosti, međutim to je sada pitanje mogu li građani više mogu podnijeti dodatni teret ili ne mogu na svojim leđima', rekla je Opačić.

Zakon koji bi siromašnima jamčio subvencije, a očigledno ne može provesti, Vlada će mijenjati. Tako da se dug može otplaćivati na rate.

'Ukoliko Vlada misli mijenjati zakon to se ne odnosi na period koji je u tijeku', zaključili su u BUZ-u.

Čvrste argumente imaju obje strane. Bit će ovo, čini se, teška zima. I za građane i za Vladu.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene