Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britanci o hrvatskom generalu

BBC: Gotovina je bio neustrašivi vojnik s ukusom za lijepe žene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ante Gotovina je imao status neustrašivog vjonika s ukusom za lijepe žene', piše BBC u portretu hrvatskog generala.

'Kada je Ante Gotovina 1995. vodio hrvatske snage u oslobađanje Krajine mnogi su ga smatrali herojem', piše BBC u profilu Ante Gotovine.

Pročitajte i ovo Davanje napojnica - 3 Gotovina i dalje caruje Dva mjeseca od novog pravila: "Bilo je normalno uzeti sa stola i staviti u džep, ali došlo je do promjene" Ilustracija Potrošačka prava Građani u Njemačkoj sve teže dolaze do gotovine: Plaćate li radije kešom ili karticom?

'Tromjesečna operacija Oluja, kojoj je cilj bio srušiti samoprozvanu Republiku Srpsku Krajinu unutar Hrvatske, dovelo je bivšeg francuskog legionara na vrh hrvatskog nacionalizma.'

>> Hrvati misle kako će Gotovina dobiti blagu kaznu

Prvi dani operacije promijenili su smjer rata. No, nije dugo trebalo da se tužitelji za ratne zločine zainteresiraju i navedu da je general odgovoran za kampanju etničkog čišćenja, piše BBC. U tekstu se dodaje da je ubijeno oko 150 srbijanskih civila, a da je više 200.000 ljudi napustilo svoje domove u dugačkim kolonama automobila i traktora.

'U Legiji je stekao reputaciju neustrašivog vojnika s ukusom za lijepe žene'

Ante Gotovina rođen je 12. listopada 1955. pokraj Zadra na jadranskoj obali, piše BBC. Titovu komunističku Jugoslaviju napustio je sa 16 godina. Prije nego se pridružio Legiji stranaca vrijeme je provodio na trgovačkom brodu. U Legiji je stekao reputaciju neustrašivog vojnika s ukusom za lijepe žene, piše dalje u tekstu BBC-ja.

Gotovina se borio u Čadu, većinu 1980-ih je bio u Latinskoj Americi, uglavnom u Gvatemali gdje je trenirao vojnike koji su sudjelovali u građanskom ratu.

Služio je i u Paragvaju, Kolumbiji, Argentini i Brazilu, a s vremenom je dobio i francusko državljanstvo. Bio je poznat i po ukusu za život na visokoj nozi. Tako su Kanarski otoci bili njegova uobičajena destinacija, a uhićen je u Španjolskoj 2005.

1980-ih ga je francuski sud okrivio za pljačku i ucjenu, a bilo je i izvješća o sve većem uplitanju u politiku desnog usmjerenja, tvrdi BBC te dodaje kako je glavni među njegovim saveznicima bio Franjo Tuđman, nacionalistički vođa koji je kasnije postao predsjednik nezavisne Hrvatske.

Gotovina je brzo postao vrhovni vojni zapovjednik u borbi na bosanskoj fronti 1994. prije nego je preuzeo akciju Oluja. Gotovinu Haag se tereti da nije spriječio ubojstva 150 Srba koji su upucani, izbodeni ili su izgorjeli tijekom ofenzive.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene