452074
452074
452074
452074
452074

Obilježen Dan ružičaste vrpce posvećen prevenciji raka dojke

  • , 01.10.2016., 12:31
  • Autor:
  • komentara

U središtu Zagreba u subotu je 17. put obilježen Dan ružičaste vrpce, posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, u organizaciji Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna.

 
 
 
 
Obilježen Dan ružičaste vrpce (Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
Obilježen Dan ružičaste vrpce (Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Brojni sudionici sudjelovali su u tradicionalnoj povorci od zagrebačkog HNK, Masarykovom i Teslinom ulicom do Cvjetnog trga, gdje je organizirana humanitarna akcija 'Darujmo ružičasti život'. Njome se već treću godinu zaredom prikupljaju sredstava za kupnju aparata za intraoperativnu radioterapiju, koji bi oboljelima znatno olakšao liječenje.

'Kampanja traje već tri godine, no prikupljeno je svega 750.000 kuna od potrebnih 4,5 milijuna', rekla je predsjednica udruge Europa Donna Vesna Ramljak izrazivši nadu da će se sljedeće godine omogućiti intraoperativno zračenje i ženama u Hrvatskoj

S obzirom na crne statistike po kojima u Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli oko 2500 žena, a umre ih oko tisuću, Ramljak je istaknula da je tradicionalna povorka središtem grada posvećena svima koji su izgubili bitku ili se sada hrabro bore s tom zloćudnom bolešću.

'Cilj nam je bolja prevencija i bolja edukacija, kako bi se rak otkrio u ranoj fazi jer je tada izlječiv', poručila je predsjednica udruge.

Uz građane i žene liječene od raka dojke, Danu ružičaste vrpce i ove su se godine odazvale osobe iz javnog i političkog života. Okupljene su, u ime pokrovitelja, pozdravili su predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić, izaslanica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, izaslanik predsjednika Sabora Josip Bilaver, te izaslanik predsjednice Republike Tomislav Mađar, koji su čestitali udruzi Europa Donna na borbi i podršci koju pružaju ženama u borbi s rakom dojke.

Dan ružičaste vrpce tradicionalno se obilježava prve subote u listopadu, mjesecu koji će cijeli biti posvećen prevenciji i borbi protiv raka dojke. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se