Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić na proslavi Hajduka

'Da su svi Hrvati bili ustaše postali bi povijesna činjenica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stjepan Mesić danas je u Splitu izjavio kako je u prevladavanju spora sa Slovenijom premijerka Jadranka Kosor 'zakucala gol'.

'Možda je manje važno koliko je tko pridonio, ali je činjenica da je premijerka zakucala gol', rekao je Mesić odgovarajući na pitanje tko je zaslužan za jučerašnji dogovor o uklanjanju blokade u pregovorima s Europskom unijom i dodao da je najvažnije da je Europa shvatila kako 'Hrvatska može ostvariti svoj strateški cilj'. Po Mesićevim riječima, zasluge pripadaju svima pregovaračima koji su 'argumentirano zastupali Hrvatsku u raznim institucijama'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Antifašizam imao zastranjenja, ali... Mesić: Fašizam je bio i u ideji i u izvedbi zločin Slika nije dostupna Nije nego... Odgovor 'Iustitiji': 22. lipnja je dan kad je počeo otpor okupaciji

Odgovarajući na novinarska pitanja predsjednik Mesić je također rekao kako će Hrvati zajedno sa Slovencima otići u restoran kad se riješi granično pitanje i to proslaviti, a smatra da trebaju častiti Slovenci 'jer su oni prvi ušli u EU'. Govoreći o svom nasljedniku, Mesić je rekao da će svaki predsjednik RH biti antifašist. 

Mesić otvorio izložbu Hajduk u Drugom svjetskom ratu'

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić je u prostorijama NK Hajduk na Poljudu otvorio izložbu 'Hajduk u Drugom svjetskom ratu'. Izložba je otvorena povodom obilježavanja 65. godišnjice obnavljanja kuba, a otvorenju je nazočio i britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Blunt.

Hajduk je za vrijeme drugog svjetskog rata, 1941 godine nakon ulaska talijanskih okupatorskih snaga zaustavio svoje aktivnosti, da bi u rujnu 1944. odlaskom na slobodni Vis a zatim i na utakmicu u Bari protiv reprezentacije Britanske vojske, obnovio svoj rad. Podsjećajući na taj događaj predsjednik Mesić je naglasio kako u povijesti nema slučaja da je jedan klub napustio prostor zbog neslaganja s okupatorskim režimom, kao što je to učinio Hajduk otišavši iz Splita na Vis.

Po Mesićevim riječima riječ je o 'povijesnom događaju i povijesnom utjecaju tog čina' jer se time doprinijelo borbi protiv režima koji je bio 'najteži udarac ljudskom rodu'. 'Fašizam i nacizam su bili najveća tragedija ljudskog roda', dodao je. Ističući važnost sudjelovanja u antifašističkoj borbi, kojoj se priključio i Hajduk odlaskom na Vis, Mesić je kazao kako je Hrvatska morala proći 'taj put' jer, u protivnom, Hrvatska ne bi opstala.

'Nema zemlje koja nije osjetila zlo fašizma'

Pritom je podsjetio da su se saveznici na Jalti i u Teheranu tijekom Drugog svjetskog rata dogovorili da će nakon rata nestati sve države koje su nastale voljom okupatora, a među njima i NDH, Rupnikova Slovenija i Nedićeva Srbija. 'Da su svi Hrvati bili ustaše, postali bi povijesna činjenica jer bi jedna trećina bila pobijena, jedna trećina bi se rasula diljem svijeta a jedna trećina bi se asimilirala', istaknuo je Mesić. Dodao je kako nema zemlje koja nije osjetila zlo fašizma, a svoj je istup zaključio porukom: 'nemojmo više biti na pogrešnoj strani'.

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Blunt je naglasio kako je utakmica Hajduka i reprezentacije Britanske vojske odigrana u Bariju 23. rujna 1944. godine, kojoj je nazočilo 50.000 gledatelja, jedan od najvažnijih događaja tijekom Drugog svjetskog rata.

Istaknuto odličje Charlesa De Gaullea

'Britanske snage su igrale s partizanskim klubom, utakmica je odigrana za našu zajedničku Europu koja će biti oslobođena fašizma', kazao je Blunt. Dodao je kako Britanske oružane snage visoko cijene Hrvatske oružane snage, a Ujedinjeno kraljevstvo podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju. 'Mi smo Vaši prijatelji', naglasio je britanski veleposlanik i dodao da Velika Britanija podupire jučerašnji dogovor između Hrvatske i Slovenije. Predsjednik Hajduka Joško Svaguša je istaknuo da je Hajduk u svojoj gotovo stogodišnjoj povijesti djelovao u četiri države i isto toliko režima. Svaguša je posebice naglasio kako je Hajduk dobio i odličje bivšeg francuskog predsjednika generala Charlesa De Gaullea'.

U ime Muzeja Splitskog sporta Zdravko Rejić je predsjedniku Mesiću darovao prigodni album o uspjesima splitskih sportaša, a Svaguša je Mesiću darovao umjetnički rad autora Matka Trebotića, koji ilustrira 65. godina obnove Hajduka. Nazočne su pozdravili i splitski gradonačelnik Željko Kerum i župan Splitsko-dalmatinski Ante Sanader. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene