Obavijesti Video Pretražite Navigacija
orešković ih vodila pet godina

Neki su odredili i put kojim će Hrvatska dalje ići: Najzvučniji slučajevi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dalija Orešković provela je pet godina na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Povjerenstvu koje je vodila mandat je istekao 11. veljače, a uz Natašu Novaković, Orešković je bila kandidatkinja za vođenje Povjerenstva još pet godina. No, nakon što Sabor u petak nije uspio izglasati tko će biti nova šefica, Orešković je u nedjelju objavila da povlači svoju kandidaturu za ovo mjesto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIVATNI ILI SLUŽBENI PUT? Povjerenstvo za sukob interesa istražuje odlazak Grabar-Kitarović u SAD Slika nije dostupna Podnio zahtjev Povjerenstvu Karamarko zatražio provjeru je li zbog supruge u sukobu interesa

Podsjetimo, Sabor članove i predsjednika Povjerenstva bira tajnim glasovanjem, a uvjet je da dobiju većinu glasova svih zastupnika, odnosno 76 glasova. Međutim, u petak je 75 zastupnika glasovalo za Novaković, a njih 46 za Daliju Orešković.

Komentirajući rad Povjerenstva koje je vodila Dalija Orešković, reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago rekao je da je ono, kada se malo pogleda, napravilo velike stvari i postavilo standarde.

"U konačnici, Andrej Plenković ne bi bio tu gdje je sada da Povjerenstvo nije radilo svoj posao. Povjerenstvo na čelu s bivšom predsjednicom Dalijom Orešković donijelo je odluku da je Tomislav Karamarko u sukobu interesa, i znamo što je sve uslijedilo potom. Andrej Plenković je preuzeo HDZ, a potom i vođenje ove zemlje", objasnio je Bago.

Prema riječima same Dalije Orešković, Povjerenstvo s njom na čelu je u pet godina izreklo više od 1,7 milijun kuna sankcija, a naplaćeno je 1,4 milijuna kuna. Pokrenuto je oko 480 postupaka, okončano njih oko 460, dalo je oko 900 obrazloženih mišljenja i očitovanja i donijelo je i više od 300 odluka o nepokretanju postupaka.

Naravno, nisu svi postupci privlačili jednaku pozornost javnosti, ali nakon pet godina rada Dalije Orešković moguće je izdvojiti neke jako upečatljive poteze i odluke.

1. Tomislav Karamarko

U lipnju 2016. godine Povjerenstvo je odlučilo da je tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa njegove supruge Ane Karamarko i njegovog prijatelja, savjetnika mađarske naftne tvrtke MOL, Josipa Petrovića.

2. Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica je više  puta bila tema sjednica. Ispitivali su između ostalog njezino studiranje na Fakultetu političkih znanosti, ali i proslavu rođendana koju je za nju navodno organizirao Zdravko Mamić.

Upravo je ta proslava bila povod da zaiskri između Grabar-Kitarović i Orešković. Naime, kada se u listopadu prošle godine počelo pričati o tome kako bi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, na čelu s Dalijom Orešković, ponovno moglo provjeravati rođendan koji je Predsjednici navodno organizirao Zdravko Mamić, Grabar-Kitarović iz Dubrovnika je uputila oštru poruku Daliji Orešković.

"Nema tu nikakvog sukoba interesa, mislim da bi se gospođa Orešković doista trebala početi baviti problemom sukoba interesa u državi, a ne da vodi osobni rat protiv mene", rekla je Grabar-Kitarović.

Uskoro je stigao odgovor tadašnje šefice Povjerenstva. "Ne mogu i ne želim komentirati tu izjavu predsjednice, iako za komentar postoji golem interes javnosti i ja bih mogla štošta reći, no moram 'podignuti ručnu kočnicu' budući da bi do kraja mandata ovog Povjerenstva, za tri mjeseca, još dva predmeta mogućeg sukoba interesa predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović mogla doći na sjednicu Povjerenstva", rekla je u listopadu prošle godine.

3. Aktualni i bivši ministri

Nije bilo razumijevanja ni za koga tko je kršio zakon, neovisno o tome tko je bio na vlasti. Ministri su bili tema sjednica Povjerenstva, između ostalog, i zbog Agrokora i Ine. Na jednoj od posljednjih sjednica u siječnju ove godine Povjerenstvo je tako odlučilo da će se pokretati postupak protiv ministra Zdravka Marića, a kaznili su ministricu Dalić jer nije prijavila suprugov bonus.

U slučaju ministra Marića sporno je bilo sudjelovanje na sastancima s Ivicom Todorićem. "Uključivanje u rješavanje problema ovog koncerna kao ministar financija dužnosnik je propustio očuvati vlastiti integritet i vjerodostojnost te povjerenje građana", poručila je u siječnju Orešković.

Kazna izrečena za ministricu Dalić je 6000 kuna, i to zato što u imovinskoj kartici nije navela suprugov bonus u Ini u iznosu od - 168 tisuća kuna.

Na istoj toj sjednici odlučeno je i da se protiv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović postupak neće pokretati jer uz obavljanje funkcije ide i na doktorat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene