Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Vlada prihvatila amandman HNS-a na lex Agrokor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada na sjednici prihvatila amandmane HDZ-a, ali i HNS-a na prijedlog zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja.

Na početku sjednice Andrej Plenković izrazio je sućut Ruskoj Federaciji zbog napada u metrou. "Izuzetno zabrinjavajući akt, moramo se svi zajedno boriti protiv tih pojavnosti", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sjednica Vlade Plenković upozorio na suše, istaknuo jednu županiju: "Važno je da vodu svi koristimo odgovorno, racionalno i da pazimo..." Slika nije dostupna SJEDNICA VLADE Plenković o optužnici protiv pilota: "Ovo nije politika suradnje, nego provokacija"

Govoreći o Agrokoru, Plenković je rekao da je Vlada poslala temeljne poruke zbog čega u ovakvim okolnostima poseže za posebnim pravnim režimom "koji nam treba pomoći da održimo stabilnost hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava".

Plenković je rekao da bi tzv. lex Agrokor pomogao kompaniji za poslovanje, isplatu plaća i za deblokadu društava koja su se našla u blokadi. Dodao je da je ovo novi trenutak povjerenja u rad kompanije i njeno poslovanje.

"To je smisao angažmana države i Vlade. Moj dojam je da je velika većina zastupnika jako dobro razumjela o čemu se radi", rekao je Plenković.

22 milijuna eura zajma za autoceste

Vlada je prihvatila izvješće o pregovorima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj kojim će Hrvatska dobiti zajam od 22 milijuna eura za financiranje projekta modernizacije i restrukturiranja cestovnog sektora te IPF garancije od 350 milijuna eura. "Pregovori su vođeni 31. ožujka, a ugovor o zajmu potpisat će ministar financija", rekao je Oleg Butković, ministar prometa. 

Prihvaćen amandman HNS-a na lex Agrokor

Vlada je prihvatila amandmane klubova zastupnika HDZ-a, ali i onaj HNS-HSU na prijedlog zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja. Klub HNS-HSU predložio je amandmanom da se u članku 5 u kojem se pojašnjava što su povezana i ovisna društva, utvrdi da su to društva sa sjedištem u RH u kojima dužnik drži najmanje 25 posto udjela. 

Zakon o stambenom potrošačkom kreditiranju

Vlada je u saborsku proceduru uputila i prijedlog zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju koji je trebalo donijeti još prije godinu dana, no nije zbog raspuštanja Sabora.

Ovim zakonom propisuje da građani koji dobiju obvezujuću ponudu stambenog kredita od banke imaju 15 dana vremena za usporedbu ponuda. Potrošač ima pravo odustati od stambenog kredita 14 dana od sklapanja ugovora. 

Odredbe ovog zakona neće se primijenjivati retroaktivno, već će vrijediti samo za ugovore sklopljene nakon što on stupi na snagu, a planira se da će se to dogoditi 1. srpnja 2017. godine, neće se primijenjivati retroaktivno. 

Novost je i to da će kreditna institucija moći s potrošačem i založnim dužnikom ugovoriti da se prijenos vlasništva nad instrumentom osiguranja stambenog potrošačkog kredita na kreditnu instituciju smatra potpunim ispunjenjem svih obveza iz ugovora o stambenom potrošačkom kreditu (tzv. "walk away"' klauzula).

Osim toga, banka će biti dužna obavijestiti potrošača koji ima stambeni kredit u stranoj valuti ili je uz nu vezan, svaki put kada se vrijednost ukupnog nepodmirenog iznosa ili redovitih obroka odnosno anuiteta promijeni za više od 20 posto zbog tečajnih kretanja.

Propisuje se i da je kreditna institucija dužna jednom tijekom trajanja ugovornog odnosa, na zahtjev potrošača u bilo kojem trenutku trajanja ugovornog odnosa, omogućiti konverziju kredita iz valute u kojoj je kredit nominiran ili za koju je vezan u alternativnu valutu, i to bezuvjetno.

Kreditna institucija ne bi smjela potrošaču zaračunati naknadu za konverziju. Sve ostale troškove koji proizlaze iz konverzije (troškovi javnog bilježnika i sl.) snosio bi potrošač, osim ako ugovorom o stambenom potrošačkom kreditu u stranoj valuti nije drugačije određeno.

Vijeće za demografsku revitalizaciju Hrvatske

Osnovano je i Vijeće za demografsku revitalizaciju Hrvatske radi praćenja i koordinacije provedbe mjera demografske politike iz programa Vlade od 2016. do 2020. godine.

Riječ je o stručnom i koordinativnom tijelu Vlade kojem predsjeda premijer, a trebalo bi davati prijedloge i preporuke iz područja demografske politike. 

"Djelovanje Vijeća usmjereno je na stvaranje održivih uvjeta za demografsku revitalizaciju Hrvatske, odnosno usmjeravanje mjera za razvoj i obnovu stanovništva koje podrazumijevaju uključenost svih dionika iz socijalne, gospodarske, stambene, obrazovne, pravne, financijske, porezne i drugih politika", pojasnila je Nada Murganić, demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

"Puno je inicijativa, traži se posebno ministarstvo, pa da vidimo kako će ovo Vijeće odgovoriti na te apele", rekao je Plenković najavljujući ovu točku.

Murganić je novinarima uoči sjednice Vlade rekla da očekuje da će program demografske revitalizacije biti u cijelosti realiziran u četiri godine.

Kolektivni ugovor za osnovne i srednje škole

Prihvaćen je nacrt kolektivnih ugovora za zaposlene u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama do 1. rujna, kojima se zadržavaju ista materijalna prava radnika.

Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja, kaže da je novost to što je prihvaćena reprezentativnost većinskih i manjinskih sindikata pri sudjelovanju u povjerenstvima za raspoređivanje tehnoloških viškova i manjkova u školskim ustanovama.

"To je pravo za koje su se sindikati zalagali od uspostave instituta zbrinjavanja tehnoloških viškova", naveo je Barišić.

Plenković je dodao da je važno da Vlada pošalje "signal brige onima koji najviše dnevno brinu obrazovanju i budućnosti naše djece".

Razriješeni gradonačelnici Varaždina i Splita

Zbog neusvajanja gradskih proračuna Vlada je raspustila gradska vijeća i razriješila gradonačelnike i njihove zamjenike u Varaždinu i Splitu.

"Nemamo baš previše izbora, premda je sve ovo malo neobično par dana uoči lokalnih izbora", rekao je Plenković.

Naknada za mobilizirane pripadnike civilne zaštite

Donesena je i uredba prema kojoj mobilizirani pripadnik civilne zaštite za vrijeme sudjelovanja u aktivnostima ostvaruje prava iz radnog odnosa. Poslodavac ima pravo na povrat plaće koju mu je isplatio za vrijeme mobilizacije.

Mobilizirani pripadnik civilne zaštite ima pravo na naknadu od 150 kuna po danu ukoliko je na mobilizaciji proveo od 12 do 24 sata, dok za 8 do 12 sati ima pravo na pola naknade.

Strateške robne zalihe pšenice

Na zatvorenom dijelu sjednice je i  prijedlog odluke o obnavljanju strateških robnih zaliha pšenice, što je klasificirano oznakom "vrlo tajno". 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene