Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najpoželjniji su...

Evo koja se zanimanja najviše traže u Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Njemačka već u srpnju očekuje oko 10 tisuća hrvatskih građana, ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić ne vjeruje da će doći do velikog odljeva radne snage.

S obzirom na činjenicu da imamo oko 275.000 nezaposlenih, među kojima je i više od 43.000 mladih do 24 godine, mnogi od njih s diplomom i u Hrvatskoj ne mogu naći posao. Očekuje se da će upravo oni potražiti radno mjesto na njemačkom tržištu. Tamo ih se očekuje oko 10.000 na godinu.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Slika nije dostupna Problem: Troškovi prijevoza Evo na kojem su mjestu Hrvati po mobilnosti u Europi!

Među standardno najpoželjnijima su liječnici, medicinske sestre, znanstvenici s područja tehnologije, biologije te sezonskim radnicima. Njemačka otvara svoje tržište za naše građevinske tvrtke, ali i tvrtke koje se bave čišćenjem zgrada, poslovnih prostora te za dizajnere interijera.

Ministar rada, Mirando Mrsić vidi upravo u tome pomak, što će naše tvrtke imati otvoren prostor u Njemačkoj. Optimistično misli da ipak mladi ljudi neće toliko pohrliti, da se i ovdje otvaraju radna mjesta i da pomaže Vladina mjera zapošljavanja mladih na neodređeno vrijeme.

Uz Njemačku, svoja vrata hrvatskim radnicima otvaraju i druge zemlje, ali Austrija, Slovenija i Nizozemska nisu među njima.

Samo u prošloj godini 93.000 hrvatskih državljana u Njemačkoj je bilo socijalno osigurano. Kada je u pitanju zapošljavanje znanstvenika, zdravstvenih djelatnika i sezonskih radnika, Hrvati su u Njemačkoj unatoč zabranama bili dobrodošli, jer su izuzetno kvalitetni radnici.

Do posla u Njemačkoj, hrvatski će građani od prvog srpnja moći bez ikakvih prepreka. Ukinute su radne dozvole. Znanstvenik Damir Krunić (36), u Njemačku je otišao nakon završetka fakulteta u Zagrebu. Doktorirao je i ostao raditi na priznatom institutu za istraživanje raka. Sličan korak napravila je i polovica njegovih kolega.

'Ovdje su uvjeti tri do četiri puta bolji nego kod nas. Pri tom ne mislim samo na plaću, nego općenito uvjete na poslu, što se tiče ulaganja u znanost', rekao je Damir Krunić, znanstvenik na Institutu za istraživanje raka u Heidelbergu.

SLUŽBENO JE: Za 14 dana Njemačka ukida sva ograničenja za radnike iz Hrvatske!

'Kad bi uvjeti bili dva puta gori, ja bih još uvijek uzeo u obzir da se vratim u Hrvatsku. Nažalost, tri do četiri puta lošiji uvjeti nisu baš motivirajući', kaže Krunić.

Motivaciju za odlazak mnogi pronalaze u minimalnoj plaći, koja u Njemačkoj iznosi oko 1.300 eura, što je gotovo 10.000 kuna. Njemački interes nije samo privlačenje hrvatskih radnika, poručuje njemački veleposlanik u Hrvatskoj.

'Njemačka također u Hrvatskoj investira i potpomaže strukturne reforme, modernizaciju, kako bi se i ovdje otvorila nova radna mjesta, pa da hrvatski radnici ostanu i u Hrvatskoj. Njemačko-hrvatski odnosi i u tom su pogledu jako dobri', rekao je Hans Peter Annen, veleposlanik savezne republike njemačke u Hrvatskoj.

Ako i odu iz Hrvatske, na neki način gospodarstvo će i dalje dobivati, kaže ministar rada, jer novac zarađen vani, hrvatski radnici tradicionalno šalju kući

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene