85911
85911
85911
85911
85911

'Mi smo uveli doživotnu kaznu, a HDZ je ukinuo'

  • , 07.05.2009., 15:00
  • Autor:
  • komentara

Na jučerašnju izjavu premijera Sanadera o potrebi strožeg kažnjavanja teških kriminalaca oštro je reagirala Ingrid Antičević Marinović. Ona je, kaže, 2003. godine kao ministrica pravosuđa, uvela i kaznu doživotnog zatvora za najteže zločine, koju je HDZ ukinuo čim je došao na vlast.

 
 
 
 
Veće ovlasti policiji
Veće ovlasti policiji

'Ja sam kao ministrica pravosuđa uvela izmjenu kaznenog zakona koja je predviđala kaznu doživotnog zatvora za najteža kaznena djela: višestruke i plaćene ubojice, ubojice djece, trudnica, policajaca, sudaca, državnih odvjetnika i svih koji sudjeluju i istražnim procesima', rekla je Antičević Marinović i dodala kako je taj zakon donesen 15. srpnja 2003. godine.

Uz doživotni zakon, izmjene kaznenog zakona odnosile su se i na produljenje zakonskog roka za gospodarski kriminal na 30 godina te su ukinule bagatelna kaznena djela. 'Kazna doživotnog zatvora nije bila bez pomilovanja i mogla se pretvoriti u dugogodišnju kaznu', dodala je Antičević Marinović i rekla kako je HDZ čim je 2004. došao na vlast ukinuo zakon pravdajući se odlukom Ustavnog suda koji je ocijenio da nije donesen potrebnom dvotrećinskom većinom.

'Vlada oteže i sa zakonom o policijskim ovlastima'

'I nakon što je ukinuo doživotnu kaznu zatvora, odnosno njegov dio u kojoj se nalazila i ta odredba, oporba je ponovno predložila uvođenje zakona, no taj je prijedlog odbijen', rekla je Ingrid Antičević Marinović i dodala kako Vlada cijelo vrijeme oteže sa zakonom o policijskom ovlastima, kako bi, kako je rekla, kada se dogodi neka nesreća, obmanjivala javnost praznim riječima.

Vesna Škare Ožbolt, koja je 2004. godine naslijedila Ingrid Antičević Marinović i postala ministrica pravosuđa, rekla je kako doživotnu kaznu zatvora nije ukinuo HDZ već je tako odlučila saborska parlamentarna većina.

Prilagođavanje europskim kaznenim normama

'Na temelju žestokih rasprava unutar struke i konzultacija sa stranim pravnim stručnjacima, maksimalna kazna od 40 godina zatvora koja je tada donesena bila je i najveća kazna u najvećem dijelu zemalja Europske unije', objasnila je Škare Ožbolt i rekla kako je donošenje maksimalne zatvorske kazne od 40 godina zapravo bila određena prilagodba standarda zakonodavstvima zemalja EU-a.

Škare Ožbolt smatra kako su sadašnje kazne dovoljno visoke, samo ih treba početi primjenjivati. 'Pogledajte koliko je ljudi dosad dobilo maksimalnu kaznu zatvora? Jer, kazna od 40 godina zatvora za nekoga tko ima 30 godina zapravo i je doživotna kazna. Treba ujednačiti kazneno-pravnu praksu i izricati oštrije kazne', zaključila je Škare Ožbolt.

O svemu smo tražili i očitovanje iz Vlade, ali na naš upit koji smo poslali glasnogovorniku Zlatku Mehunu do objavljivanja teksta nije stigao odgovor.

Vlada: jasnije definiranje postupanja policije

Prijedlog novog zakona o policijskim poslovima i ovlastima jasnije će i preciznije definirati postupanje policije kako bi bilo učinkovitije, istaknuto je na sjednici hrvatske Vlade s koje je prijedlog upućen u hitnu saborsku proceduru. Zakonom se proširuje i precizira popis policijskih poslova i ovlasti - umjesto sadašnjih osam propisano je 14 policijskih poslova, a umjesto 17 policijskih je ovlasti 25. Među njima su i ovlasti uporabe tuđih prijevoznih sredstava i telekomunikacijskih uređaja, ulazak i pregled poslovnih prostora, prikrivanje policijskih radnji i upotreba prisile.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko posebno ističe odredbe o pravnoj zaštiti policijskih službenika nakon uporabe sredstava prisile. To su primjerice odredbe da su osobni podaci policajaca koji uporabe vatreno oružje tajni. Policajcima koji su upotrijebili vatreno oružje MUP će osigurati medicinsku i psihosocijalnu pomoć, a kada se protiv policajca pokrene kazneni postupak ili postupak za naknadu štete zbog uporabe sredstava prisile Ministarstvo će mu osigurati pravnu pomoć i nakon što mu prestane radni odnos, rekao je Karamarko.

Premijer Ivo Sanader i na današnjoj je sjednici izrazio duboku sućut obitelji policajca ubijenog prekjučer u pljački banke u Sesvetama. Svim ranjenim policajcima poželio je što skoriji oporavak. 'Držimo palčeve i molimo se da se teško ranjeni policajac izvuče i da se svi ranjeni što prije oporave', kazao je premijer Sanader.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se