Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozivaju Ivu Josipovića

DC za zamrzavanje arhive JNA na temelju koje se uhićuju branitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratski centar priopćio je kako je jučerašnji mirni prosvjedi dijela braniteljske populacije na Trgu bana Jelačića legitimni način za ostvarenje braniteljskih interesa, koje nisu uspjeli zaštititi kroz institucije sustava.

Dodaju da je to odgovor na probleme branitelja koji se manifestiraju kroz 'slučaj Purda', DC vidi kroz sustavno rješavanje, i to na način da se zamrznu arhivi JNA iz 1991.-1992. godine. Kako se ističe u priopćenju koje je potpisala predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt, iz tih arhiva JNA sada se 'izvan Hrvatske generiraju uhićenja hrvatskih građana - branitelja (slučaj Purda, Marić i dr.)'.

Demokratski centar poziva predsjednika Republike Ivu Josipovića i Vladu RH da pokrenu pitanje zamrzavanja dokumentacije iz arhiva JNA i vojnih sudova iz vremena agresije JNA na Republiku Hrvatsku, na temelju koje se danas uhićuju i procesuiraju hrvatski branitelji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DC: Istragu s "Maestra" proširiti na "Sunčani Hvar" Slika nije dostupna DC: Vlada nema kredibilitet obračunati se s korupcijom

>> VIDEO: Policija objavila svoju snimku sukoba

U priopćenju se ističe kako 'skupinu građana koja je isprovocirala grubo nasilje i sukobe s policijom, DC smatra opasnim društvenim ponašanjem koje potiče na emotivno iracionalno postupanje sa ciljem širenja nekontroliranog vala nasilja, i nema nikakve veze s ustavnim pravom na mirne prosvjede'.

'Uspoređivanje situacije u Hrvatskoj s onom u arapskom svijetu potpuno je apsurdno jer je hrvatsko društvo demokratski konsolidirano s izgrađenim demokratskim institucijama, u kojima izvršna vlast ima politički legitimitet tako dugo dok uživa potporu većine u parlamentu', dodaje se.

'Demokratski centar drži da je u Hrvatskoj prijeko potreban javni razgovor o gospodarskim ciljevima države, o očekivanjima od ulaska u EU, o 'kvaliteti' političke elite, manama izbornoga sustava i drugim temama od kojih ovisi kvalitetan život hrvatskih građana', a 'takav razgovor nije moguć uz prijetnju nasilja i stvaranje rušilačkog neprijateljstva prema svima koji predstavljaju upravljačku strukturu društva', zaključuje predsjednica DC-a Škare Ožbolt. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene