Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porinuće na Korčuli

Kosor postala kuma školskog broda 'Kraljica mora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor danas je u brodogradilištu 'Montmontaža-Greben' u Veloj Luci na Korčuli bila na svečanoj primopredaji prvoga školskog broda izgrađenog nakon osamostaljenja Hrvatske koji je namijenjen izobrazbi učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta.

Premijerka Jadranka Kosor, kao kuma, novom je brodu nadjenula ime 'Kraljica mora', a nazočnima je tom prigodom rekla da će se na tom školskom brodu, u koji je uloženo 35 milijuna kuna, 'iznjedriti slavni pomorci' te da će vlada 'uložiti napore na školovanju uspješnih pomoraca koji će ploviti svjetskim morima' i tako povezivati Hrvatsku sa svijetom. 'U Hrvatskoj se trenutačno stipendira 520 učenika i studenata na pomorskim školama i fakultetima', dodala je predsjednica vlade. Istaknula je kako će i za nju kao premijerku ubuduće vrijediti pravilo po kojemu 'brod ne plovi kako vjetar puše, nego kako se okrenu jedra'.

Pročitajte i ovo Danska kraljica - 2 Nakon više od pola stoljeća Razotkriven razlog odlaska danske kraljice: Pokušava spasiti sinov brak? Margareta II. nakon 52 godine Margareta II. šokirala najavom: "Odstupit ću s dužnosti danske kraljice"

Riječ je o motornom jedrenjaku tipa 'Loger', dugačkom 35 i širokom 8,7 metara, na koji se može ukrcati 28 učenika, to jest studenata, četvero nastavnika i sedam članova posade. Zapovjednik školskog broda je Krešimir Bosanac. Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, čije je ministarstvo naručitelj broda, financiranog iz državnog proračuna, istaknuo je kako hrvatski brodari, unatoč gospodarskoj krizi, trenutačno grade 25 brodova. Posebice je naglasio važnost školovanja pomoraca u Hrvatskoj, čemu će, kako je dodao, pridonijeti, i novoizgrađeni 'vrhunski školski brod'. 'Danas u svijetu nedostaje 10.000 stručnih pomorskih kadrova', dodao je ministar Kalmeta.

Direktor korčulanskog brodogradilišta 'Montmontaža-Greben' Mladen Žanetić rekao je kako je izgradnja prvoga školskog broda 'važan tehnološki iskorak' za to brodogradilište, a dolazak premijerke Kosor veliko priznanje. Na svečanosti u Veloj Luci, među ostalima, bili su i ministri Ivan Šuker i Darko Milinović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene