Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama 'petaša' se nastavlja:

'Ministarstvo priznalo nemoć, ali mi ne odustajemo!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drama u petim razredima zagrebačke OŠ Otona Ivekovića, zbog situacije s navodno problematičnim učenikom, se nastavlja. Ministarstvo obrazovanja oglasilo se priopćenjem kako je 'poduzelo sve mjere' te kako zahtjevi roditelja 'nisu opravdani', a roditelji 'petaša' ne odustaju od svojih zahtjeva.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u svom priopćenju ističe kako se 'MZOS obvezao aktivno pratiti školovanje učenika i sigurnost u školi, te osigurati kontinuiranu potporu Agencije za odgoj i obrazovanje u osiguranju stručno-savjetodavne potpore učiteljima, učenicima i roditeljima.

Pročitajte i ovo Centar Klik u Puli - 2 Pula kao primjer KLIK za uspjeh: Otvorena moderna škola za učenike, ali i odrasle - ''Fantastično, jako mi se sviđa!" Škola - 4 Ima rješenja Ravnatelji sve kreativniji, tu su i stipendije, ali nitko ne želi predavati te predmete: "To ima posljedice na znanje i vještine učenika"

S aspekta mjera koje je poduzelo Ministarstvo, smatramo kako inzistiranje roditelja na ispisivanju njihove djece iz Škole nije opravdano', završno stoji u priopćenju Jovanovićevog ministarstva uz napomenu kako očekuju i da će 'i druge institucije žurno poduzeti korake iz svoje nadležnosti', piše u priopćenju MZOS-a.

>>'Sad nam je dosta! Ispisat ćemo svu djecu iz škole ako ne riješite situaciju'
 

Potaknuti tim odgovorom, novo su priopćenje javnosti putem medija uputili i roditelji učenika petih razreda OŠ Oton Iveković:

'Roditelji ne odustaju od svojih zahtjeva, koje smo prvi puta u pisanom obliku svim nadležnim institucijama dostavili još 23. travnja, budući da nije učinjeno ništa što bi našoj djeci zajamčilo i fizičku sigurnost, a kamoli kvalitetno obrazovanje.
 

Ministarstvo obrazovanja je neizravno priznalo svoju nemoć da riješi problem, kad je u priopćenju, kao opravdanje za svoj nerad, navelo da je poduzelo niz besplodnih sastanaka, a kao krunu aktivnosti dogovor od 6. rujna, dakle skoro tjedan dana nakon početka nastave, da će se sve nadležne institucije intenzivno uključiti u rješavanje problema. Što su radili kroz cijelu prošlu godinu? Kao rješenje sada nude angažiranje socijalnog pedagoga u nastavi, prešućujući da ista mjera lani nije dala nikakvog rezultata.
 

Naša su djeca cijelo to vrijeme bila izložena verbalnim ispadima, fizičkim nasrtajima i ozbiljnim prijetnjama, na što smo nadležne institucije višekratno upozoravali. Nitko od njih se nije udostojao odgovoriti na naše dopise niti stati pred roditelje, sve do početka školske godine, od kada su u javnost izišli s nekoliko različitih rješenja, koja sada redom proglašavaju nezakonitima, čak i protuustavnima. 

Problematičnog dječaka, protivno njegovoj volji, pokušavaju vratiti u traumatiziranu sredinu, koja ga, očito, ne može i neće prihvatiti. Pritom se opravdavaju da su im ruke vezane zbog ograničavajućih propisa, koje, usput, sami donose. Zato im možemo poručiti samo :'Gospodo, ako su propisi manjkavi, mijenjajte ih, a naša djeca vam pritom neće biti pokusni kunići!' 

Naše povjerenje sustav više ne može dobiti, jer smo prošle godine, unatoč upozorenjima iz bivše škole i medijskim napisima, u dobroj vjeri, računajući na pomoć institucija, odlučili problematičnom dječaku pružiti novu šansu. Pritom smo, u suradnji s učiteljicom i školom, dali najbolje od sebe kako bi ga naša djeca što bolje prihvatila. 

Na žalost, vrlo brzo se pokazalo da je bilo naivno vjerovati sustavu, a tragična posljedica naše naivnosti je gubitak povjerenja naše djece, koja više nisu sigurna da mogu računati na našu zaštitu. 

Djeca su s pravom uznemirena, a mnogi među njima trpe fizičke i emocionalne posljedice ovakvog stanja, što dalje ne možemo i nećemo dopustiti', piše u priopćenju koje potpisuju roditelji svih 5-ih razreda OŠ Otona Ivekovića.

Neodgovoreno pitanje: 'Zbog čega je dječak tijekom obrazovanja promijenio već 4 škole ?'

Iako nam je djelatnica Odjela za odnose s javnošću MZOS-a, koja se nije predstavila, u jutrošnjem telefonskom razgovoru rekla kako 'Ministarstvo obrazovanja tu nema više što poduzimati', te kako su 'Sve rekli u priopćenju', još čekamo odgovor na pitanje koje su to konkretno 'sve moguće mjere koje će osigurati sigurnost svih učenika škole i neometano odvijanje nastave', koje je Ministarstvo priopćenjem najavilo poduzeti, te  - koji je osnovni razlog zbog kojeg navodno problematični učenik mijenja škole, dosad njih već 4, a prema prikupljenim saznanjima djelatnika Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva obrazovanja?
 

Također očekujemo i očitovanje Ministarstva socijalne politike i mladih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter |4Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene