Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pregovori su važni'

Josipović će potpisati zahtjev za referendum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik je izjavio da će potpisati zahtjev za raspisivanjem referenduma protiv izmjena ZOR-a.

Ivo Josipović je izjavio kako će potpisati zahtjev za raspisivanjem referenduma ako pregovori između sindikata i Vlade ne budu uspješni, ali je istodobno naglasio važnost tih pregovaranja.

Pročitajte i ovo Ivana Kopčić, novinarka Nove TV i Nada Lovrić potpisivanje u ponedjeljak Završeni su pregovori Vlade i sindikata: Što to znači za javne i državne službenike, otkriva Dnevnik Nove TV Stjepan Topolnjak odgovor do kraja tjedna Plenković sa sindikatima: "Dogovorena povišica, rastu božićnice, regresi i dar za dijete", sindikat se još mora izjasniti

'Referendum ću potpisati ovisno o rezultatima pregovora, posebno ako pregovori ne budu uspješni', kazao je novinarima predsjednik Josipović, koji je bio nazočan na 7. saboru Nezavisnih sindikata znanosti i visokog obrazovanja u Zagrebu. Istaknuo je kako je najvažnije sjesti za stol i pregovarati jer se referendum odnosi samo na jedno od brojnih pitanja koje treba urediti.

'Šteta bi bilo osobito s pozicije radnika da se takva prilika ne iskoristi', dodao je. Napomenuo je kako referendum sam po sebi nosi i određene rizike, a pregovori su uvijek prilika da se dobije najviše što se može. Dodao je i da je socijalno partnerstvo sindikata i Vlade ključno za stabilnost države i za provedbu reforme.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko će još dati vremena pregovorima, predsjednik Josipović je kazao kako to nije na njemu. Pregovori po meni nemaju alternative i uvijek će se na kraju sjesti za stol, naveo je, ocjenivši da će - što se prije sjedne za stol i nađe dobar dogovor - to biti bolje za Hrvatsku. Sindikati će se kad tad vratiti za stol, možda nakon referenduma, dodao je.

>> Josipović: Žao mi je zbog prekida pregovora s Vladom

>> Popijač: Sindikati manipuliraju s javnošću

>> Sinidkati više neće pregovarati s Vladom

Na pitanje novinara ide li Vlada u pravom smjeru planom da oporezuje imovinu, predsjednik Josipović je odgovorio kako se uvijek zalagao da porezi nikoga 'ne zakolju' i ne osiromaše, ali da budu pravedni tako da oni koji više imaju, više i doprinose zajedničkim potrebama.

'Mislim da bi se sada i na korist gospodarstva, poduzetnika i radnika, uz određeno povećanje neto plaće, možda mogao spustiti porez na dohodak, a razliku nadoknaditi drugim vrstama poreza posebice na kapitalnu dobit, jer', dodao je, 'neki jako dobro zarađuju, a pri tom nisu uopće porezno zahvaćeni'. (D.Š./Hina)

Smatrate li da nam treba referendum o prihvaćanju ZOR-a?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene