Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznat policiji

Uhićen jedan od osumnjičenika za Jelavićevu otmicu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otmica Ante Jelavića kao i njegovo puštanje na slobodu su zagonetka za medije u Bosni i Hercegovini, a nitko od predstavnika vlasti u toj zemlji nije službeno komentirao potankosti ovog slučaja. Nova TV neslužbeno doznaje kako je danas jedan od otmičara priveden.

Privedeni otmičar navodno je od ranije poznat policiji zbog više kaznenih djela. Prema neslužbenim informacijama sumnja se da je upetljan u organiziranje i izvršenje otmice Ante Jelavića, no još nije potvrđeno gdje je priveden kao ni odakle je osumnjičeni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko se nije skrio... Regija postaje pretijesna za kriminalce Slika nije dostupna Samo jedan još u bijegu USKOK podigao optužnicu protiv Jelavićevih otmičara

Iznoseći kronologiju slučaja, uglavnom na temelju navoda drugih medija i različitih nagađanja, 'Dnevni avaz' tvrdi kako su glavnu ulogu u Jelavićevu oslobađanju odigrali bivši generali Hrvatskog vijeća obrane, među kojima su Ljubo Ćesić Rojs, Vinko Žuljević Klica i Stanko Sopta Baja. Neimenovani izvori tom su listu prenijeli kako su otmičari najvjerojatnije Hrvati s područja Hercegovine, što je jučer provjeravala i policija Federacije BiH.

Jelavićeva supruga Iva kazala je kako ne zna tko je to mogao učiniti. 'On je bio u BiH i prebačen je u Hrvatsku', kazala je Iva Jelavić tvrdeći kako nikakva otkupnina nije isplaćena. 'Policija sumnja kako je otmica bila isplanirana kao određeno upozorenje Anti Jelaviću u smislu da mu je ovo bila samo poruka', piše 'Avaz'. Izvjesno je tek kako bi Jelavić, da ga se pronašlo na teritoriju BiH, bio uhićen jer je za njim raspisana međunarodna tjeralica.

Koji su razlozi otmce?

Nagađajući o razlozima otmice tiskani mediji u BiH spominju i slučaj ubojstva doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara, na kojega je 1999. izvršen atentat auto-bombom. 'Oduvijek se nagađalo kako se radilo o političkoj egzekuciji (Leutara), a prošle godine Jelavićevo je ime u kontekstu naručitelja spomenuo bivši general HVO Ante Prkačin', piše tako 'Oslobođenje' ne objašnjavajući kako bi točno Jelavić mogao biti povezan s tim slučajem.

>> Jelavić tvrdi da je pobjegao otmičarima

Jelavić tvrdi da je pobjegao otmičarima

Bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, koji se noćas iza ponoći neozlijeđen pojavio pred svojim zagrebačkim stanom, rekao je da je uspio pobjeći otmičarima koji su ga držali na području Rame u BiH, a u Ravnateljstvu policije potvrdili su da ga je u Zagrebu otelo više nepoznatih otmičara za kojima se traga. 'Uspio sam pobjeći otmičarima. Valjda zbog njihove nesmotrenosti, pustili su me samog sat vremena. Mislili su da ja smatram da nekog ima. Nije to moja hrabrost', izjavio je noćas Jelavić kojega do stana u Miramarskoj ulici stigao u pratnji policajaca. Bivši čelnik HDZ-a BiH izjavio je i da je 'jedan dio zagrebačkog krim miljea izvršitelj otmice, a vjerojatno i nalogodavac'. Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec izjavio jeda su otmičari prekjučer Jelavića uz uporabu sredstava prisile svladali i prisilno odveli u BiH, odakle je uspio pobjeći, iskoristivši nepažnju otmičarima.

>> Ilegalno prebačen u Hrvatsku: Jelavić dao iskaz policiji

Borovec je izjavio i da je Jelavić prvi neposredni kontakt s policijom nakon bijega imao u Zagrebu oko 22 sata kada je sam došao u postaju. Na upit kako je uspio pobjeći otmičarima, prijeći granicu i doći do Zagreba Borovec nije želio odgovoriti, kao ni na upit zna li policija tko su otmičari. Nije želio komentirati ni Jelavićevu izjavu da iza otmice stoji dio zagrebačkog podzemlja. 'O tome ne mogu za sada govoriti jer je riječ o operativnom podatku', kazao je, dodavši da se u suradnji s USKOK-om i policijskim agencijama BiH vodi kriminalistička obrada.

Dio medija, pak, danas tvrdi da su otmičari ustvari pustili Jelavića i da su ga jučer poslijepodne dopratili do hrvatske granice, kako bi se izbjegla mogućnost njegovog uhićenja u BiH, gdje je za njim od ranije raspisana tjeralica. Nagađa se i da je otmica bila samo upozorenje Jelaviću, a neki mediji, pak, problematiziraju sposobnost hrvatske granične policije da nadzire granicu sa BiH jer su otmičari Jelavića uspjeli neopaženo prebaciti u tu državu.

>> Otmičari zaprijetili ubojstvom Ante Jelavića ako do večeras ne dobiju novac?

Jelavićev nestanak prije dva dana je prijavila njegova obitelj, nakon čega se on navodno telefonom javio supruzi i rekao da je otet i da otmičari traže milijun eura otkupnine. Hrvatska policija u prvi trenutak ništa nije željela ni potvrditi ni opovrgnuti, a u priopćenju za javnost naveli su samo da u suradnji s policijom Federacije BiH istražuju slučaj te da ne žele komentirati nagađanja medija o motivima i načinu nestanka. Jelavić je bio hrvatski član Predsjedništva BiH dok ga bivši visoki međunarodni predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch 2001. nije smijenio. Sredinom 2005. nepravomoćno je osuđen na deset godina zatvora zbog pronevjere novca koji je iz Hrvatske stizao u BiH kao pomoć Hrvatima. Nakon toga pobjegao je u Hrvatsku, čiji je državljanin i gdje ga štiti Ustav koji ne dopušta izručenje hrvatskih građana drugim državama.

>> Otmičari za Jelavića tražili otkupninu od milijun eura?

U međuvremenu je u srpnju 2006. po njegovoj žalbi ukinuta osuđujuća presuda i određeno je ponovno suđenje. Protiv njega je vođen i sudski postupak u tzv. slučaju 'Hrvatska samouprava', u kojemu su bili optuženi i nekadašnji ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce te bivši dozapovjednik Vojske Federacije BiH, general Dragan Čurčić. Presudom su oslobođeni svih optužbi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene