Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon novog uhićenja Mladinea

Istragu će zanimati što o izvlačenju novca zna bivša ministrica Dropulić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom županijskom sudu odlučuje se hoće li Vinko Mladineo iz i njegova četveročlana grupa ostati u pritvoru.

Jučer su uhićeni zbog sumnji u višegodišnje malverzacije s plastičnim bocama. Sitnu naknadu od 50 lipa po plastičnoj boci, Vinko Mladineo iz Fonda za zaštitu okoliša i njegova četveročlana družina pretvorili su u veliki posao. Mladineova družina na muljaži s bocama iz fonda je izvukla vrtoglavih 103 milijuna i 55 tisuća kuna. Preko fiktivnih ugovora naplaćivali su i one postojeće boce i one nepostojeće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prevaren u Puli 80-godišnjak očekivao nasljedstvo od dalekog rođaka, pa ostao bez više desetaka tisuća eura Ilustracija žene koja je otkupila bezvrijednu narukvicu Policija traga za muškarcem Je li moguće da netko na ovo nasjedne? Pogledajte što je učinila lakovjerna žena

Struka problem vidi u lošem pravilniku kojim se regulira reciklaža PET ambalaže. Upozoravana je na to i bivša ministrica Marina Matulović Dropulić, no ipak ga je potpisala. 'Ako nije znala što radi onda joj nije bilo mjesto tamo gdje je, ako je znala što radi, onda je kriminalac', smatra Edi Pavletić, direktor Jadran metala d.d.

Varanje na kilaži

Bivša ministrica ne želi komentirati slučaj kao ni činjenicu da je reciklaža boca bila plodno tlo za prevare. Dok su se boce vraćale s čepom, punile su se vodom jer je fond tvrtke, za razliku od građana, plaćao po kilaži. Boce su mogle biti i uništene pa su dovožene i one iz susjednih zemalja. Sada se prati podrijetlo. Zbog propusta čak je zatražena i ocjena ustavnosti pravilnika.

'Prije nego što je krenula provedba pravilnika govorili smo da sustav neće biti transparentan da će se pojedine tvrtke favorizirati', kaže Dragica Bagarić, direktorica Eko Ozre. Mladineov Fond favorizirao je tvrtku BBS - bivše HDZ-ove saborske zastupnice Barbare Bešinić, Drage Mioča i Mihe Zrnića Marinovića. Jučer su svi uhićeni.

Vinko Mladineo sinoć je do kasnih sati ispitivan u USKOK-u a kako doznajemo aktivno je iznosio svoju obranu ostatak njegove družine ispitan je danas. a uskok je od suda zatražio da ih se do daljnjeg zadrži u istražnom zatvoru. Istragu će zanimati što o izvlačenju novca zna i bivša ministrica Dropulić. Njezin nasljednik Branko Bačić već je najavio mogućnost izmjena pravilnika koji bi propisao i manju povratnu naknadu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene